Tata Steel huurt McKinsey voor concurrentieanalyse

29 november 2010 Consultancy.nl

Tata Steel Nederland (het vroegere Corus Ijmuiden) heeft strategy consulting bureau McKinsey ingehuurd om te onderzoeken hoe het haar ‘concurrentiekracht’ kan vergroten. Het onderzoek van McKinsey wordt onderdeel van een groter project binnen Tata Steel Nederland - (IJmuiden 2012). Concrete doelstellingen van IJmuiden 2012 zijn o.a. een besparing van €80 per ton staal en een verbetering van 30% opveiligheid, kwaliteit, doorlooptijden en de beschikbaarheid van installaties. Volgens een woordvoerder van Tata Steel zal het onderzoek ‘helpen om de doelstellingen te bereiken’.

Besparing: uitbesteden van onderhoudsactiviteiten

Een van de pijlers van het besparingsplan wordt uitbesteding van onderhoudsactiviteiten op de locatie van Tata Steel Ijmuiden. McKinsey gaat in haar onderzoek ook specifiek kijken of en eventueel hoe de onderhoudsactiviteiten doelmatiger, efficiënter en goedkoper uitgevoerd kunnen worden.

Ondernemingsraad en vakbonden niet blij met McKinsey

Opvallend is dat de ondernemingsraad en vakbonden niet positief hebben gereageerd op de komst van het gerenommeerde adviesbureau. In het FD zegt Frits van Wieringen van de centrale ondernemingsraad “We willen niet dat er nog meer onderhoud aan derden wordt uitbesteed. We hebben ooit in de jaren negentig ook zo'n discussie gehad. Dat heeft tot veel onrust onder het personeel geleid. Dat willen we niet opnieuw meemaken.” Verder geeft van Wieringen ook aan dat ze intern binnen Tata Steel niet gerust zijn op de analyse van McKinsey & Company. “'We hebben slechte ervaringen met dit adviesbureau. In 2003 ondersteunde zij de directie van Corus in Londen bij de verkoop van de aluminiumactiviteiten, zonder daarbij rekening te houden met de belangen van de Nederlandse activiteiten. En vorig jaar heeft deze organisatie in opdracht van Tata Steel in India ook bepaalde onderzoeken gedaan. De uitkomsten daarvan zijn ondanks nadrukkelijke verzoeken zowel voor de Europese Ondernemingsraad (EOR) als voor de COR in Nederland geheim gebleven.”

KPMG en Roland Berger adviseren Tata Motors

Onlangs heeft Tata Motors, de auto-tak van multinational Tata, KPMG en Roland Berger gevraagd om haar te voorzien van strategische consultancy diensten. Tata Motors heeft de adviesbureaus ingehuurd om strategie advies te geven aan Jaguar en Land Rover, de luxe automerken die het in 2008 heeft overgenomen.

Nieuws