Finace: Outlook financiele consultancy markt H2 2010

02 september 2010 Finace

De uitzendbranche heeft de afgelopen maanden een flinke omzetstijging gerealiseerd, meldde het ING Economisch Bureau onlangs. Dit bleek ook uit de groeiende omzet die Randstad en USG People afgelopen maand rapporteerde. Die omzetgroei werd overigens grotendeels in het buitenland gerealiseerd, Nederland blijft hierin vooralsnog achter en liet in de eerste helft van 2010 bij sommige partijen zelf een omzetdaling zien ten opzichte van 2009. Met name bij klanten in de industrie en transportsector is meer vraag naar personeel. De dienstensector en adviesbranche laat nog op zich wachten. Wat zijn de vooruitzichten voor financiële professionals? Waar liggen de kansen dit najaar?

Uit statistieken van marktonderzoeksbureau Nielsen blijkt dat de daling van het aantal personeelsadvertenties in Nederlandse media steeds verder afneemt. Dat geldt ook voor administratief personeel. Ziet het derde en het vierde kwartaal van 2010 er voor financials al wat rooskleuriger uit? Ronald de Zoete, Associate Director bij Robert Half ziet het aantal vacatures zeker toenemen. “We voelen dat veel bedrijven weer – soms weliswaar voorzichtig, maar toch – opnieuw personeel aannemen. We voorzien een grote stijging na de zomer. Veel van onze klanten zijn op vakantie en dat betekent dat veel trajecten even stil liggen. We zien nu een stijging en verwachten in Nederland een sterk aantrekkende arbeidsmarkt in de tweede helft van 2010.”

Wim Verheij, Directielid bij Finace, ziet nog geen walhalla. “Op dit moment is er wel sprake van een lichte toename, zeker in het aantal vacatures voor vaste medewerkers, maar het herstel in Nederland en wereldwijd zit vooral in de productie en logistiek en bij banken en verzekeraars. De zakelijke dienstverlening blijft achter en laat nog geen herstel zien. Ik zie wel dat veel bedrijven de intentie hebben om na de vakantie eens goed te gaan kijken naar inhuurmogelijkheden. Ze zijn enthousiast, maar het moet nog wel gaan gebeuren.” Ook ConQuaestor is minder juichend over de vooruitzichten, vertelt algemeen directeur Martijn Kamermans. “Wij dachten een half jaar geleden al dat er van alles stond te gebeuren toen de economie weer langzaam aantrok, maar eigenlijk gebeurde er niet zo heel veel.”

Soort vacatures

Waar liggen de kansen in het najaar van 2010? Bij ConQuaestor trekt de consultancytak momenteel aan. “Naar deze specialistische activiteiten is momenteel een beduidend grotere vraag dan naar detacheringsactiviteiten. Het opvullen van de lege plekken is nog niet zo op gang gekomen.” Wim Verheij ziet de kansen voor de consultancytak van Finace in de tweede helft van 2010 toenemen. Hier is behoefte aan adviseurs die management ondersteunen bij inrichtingsvraagstukken die organisaties flexibel, efficiënt en slagvaardig maken voor de tijd die komen gaat. In de detachering signaleert hij dat veel van zijn klanten naar business controllers en business analisten op zoek zijn, maar ook naar financiële interim managers die zich richten op prestatieverbetering van (financiële) teams, afdelingen en bedrijfsonderdelen. “Dat heeft met de huidige tijdgeest te maken, al was deze beweging al een aantal jaren geleden ingezet. In de recessie was er veel behoefte aan financial controllers, creditmanagers en cashflow experts. Nu willen bedrijven weer meer gaan doen vanuit de business gedachte; kansen moeten vertaald worden in kosten-baten analyses, voorzien van investerings- en financieringsplaatjes.”

Toch is de behoefte aan werkkapitaalexperts nog zeker niet voorbij, merkt De Zoete op. “Gezien de twijfelende marktsituatie waarin we ons nog steeds bevinden is er een toenemende vraag naar creditmanagers, openstaande betalingen zijn momenteel zeer belangrijk. Daarnaast ligt de nadruk meer op accounting in plaats van controlling en zien we een lichte toename in de vraag naar auditors. We kunnen wel duidelijk zeggen dat er een grote vraag is naar financials binnen de boekhoudkundige afdelingen waar tijdens de crisis zeer resoluut gesneden is. Hier probeert men nu weer mensen bij te plaatsen om het werk beter aan te kunnen. Aan de bovenkant van de markt is er vooral verloop geweest wat niet is ingevuld en waar men ook nu nog voorzichtig blijft.”

Verheij raadt financials aan om goed in te spelen op de behoeftes in de markt. “Er zijn nog altijd een heleboel financials beschikbaar. Iemand die zichzelf neerzet als allround financieel specialist zal minder kans maken dan iemand die goed inspeelt op de vraag uit de markt. Generalisten hebben weliswaar meer keuzemogelijkheden, maar de bedrijven zijn echt op zoek naar ervaren mensen met bewezen capaciteiten op hun gebied. Je moet heel duidelijk maken wie je bent, wat je ervaring is en hoe je het verschil kunt maken.”

Tijdelijk of vast?

Kunnen financials al rekenen op vaste contracten of is het voorlopig nog even pas op de plaats? De klanten van ConQuaestor – de top 200 bedrijven in Nederland – zijn in de huidige tijd vooral op zoek naar flexibiliteit. Kamermans: “Nu het herstel nog pril is willen bedrijven vooral tijdelijke mensen inhuren totdat ze er zeker van zijn dat het herstel doorzet. Dat is een standaard patroon na een recessie, dus je kunt verwachten dat zich dat gaat herhalen. Aan de andere kant heeft deze crisis zoveel andere aspecten die niet standaard zijn, dat we er niet te veel vanuit kunnen gaan. We zien dat de markt voor interim management en tijdelijke financials ietsjes aantrekt, maar dat is nog zo beperkt dat we voorzichtig zijn met aannames voor de nabije toekomst.”

Ook De Zoete constateert dat de vraag naar tijdelijk financieel administratief personeel sterker is toegenomen dan vaste functies in de afgelopen drie maanden. “Waar voorheen veel functies beschikbaar waren voor tijdelijk naar vast zien we nu wel dat er voornamelijk tijdelijke functies beschikbaar zijn. De markt voor vaste functies is nog steeds grillig en zie ik pas na de zomer aantrekken. In de vorige recessie ging het herstel gepaard met een aantrekkende markt voor tijdelijk personeel en volgde de vraag naar vast personeel. Dat zelfde beeld zien we nu terug in Nederland.”

Sectoren

Rest nog de vraag waar financiële professionals hun zoektocht naar een baan het beste kunnen beginnen. Ronald de Zoete ziet momenteel veel vacatures binnen de logistiek, chemie en bij banken. Ook Wim Verheij herkent deze beweging. “De banken en verzekeraars zijn al enige tijd bezig met het aantrekken van financiële analisten. De industriesector gaat volgen. In de handel en technologie hebben veel bedrijven een inhuur en personeelstop. In september moet blijken of daar ruimte gaat komen.”

De overheid is momenteel nog wel een erg lastige werkgever om aan de bak te komen. “Bij de overheid moeten bezuinigingsplannen waargemaakt gaan worden”, zegt Verheij. “Ze moeten nu echt gaan beginnen met het laten afvloeien van mensen en dan wordt er het eerst gekeken naar het terugdringen en beperken van de inhuur. Toch is ook hier nog zeker expertise nodig om te zorgen dat de kleinere budgetten op een goede manier worden ingezet en de bedrijfsvoering effectiever en efficiënter wordt.” Martijn Kamermans raadt financials aan nog even geduld te hebben. “De markt is nu nog niet booming, dus laat je niet gek maken door alle berichten dat het eraan zit te komen. Kijk ook naar welke sectoren beter lopen. De financiële sector is aardig aan het opkrabbelen. Bij banken en verzekeringsbedrijven liggen nu zeker kansen.”

Tweede helft 2010

Al met al is Wim Verheij van Finace gematigd positief over de rest van het jaar. “Ik denk dat we zeker een betere tweede helft van 2010 gaan krijgen dan het eerste half jaar, maar ik heb zeker niet de overtuiging – zoals sommige wishful thinkers – dat we weer terug gaan naar het niveau van voor de recessie. De economie is nog steeds volatiel waardoor bedrijven nog altijd voorzichtig zijn. Ik durf nog niet te zeggen; wij verwachten weer 50 financiële mensen te kunnen aannemen. We wachten nog even af of de beweging van groei nu echt gaat doorzetten.”

Ronald de Zoete is wat positiever. “De grote stijging zal na de zomer in de tweede helft van 2010 plaatsvinden. Aantallen zijn moeilijk te zeggen. Het zou me niet verbazen als ineens veel bedrijven hun werving zullen opstarten en als vanaf september de aantallen vacatures vergeleken met het eerste half jaar zullen verdubbelen.” Robert Half is momenteel al aan het werven geslagen om aan deze vraag te voldoen. “Wij werven momenteel voor al onze vier kantoren in Nederland. Wij zoeken nu ongeveer 12 nieuwe mensen over de verschillende locaties, maar dat is het begin. We zijn ambitieus. Nederland is een volwassen arbeidsmarkt met veel mogelijkheden voor ons bedrijf. Door de crisis is er marktaandeel vrijgekomen en dat willen we proberen te pakken.”

Nieuws

×
A.T. Kearney Accenture ACE Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Avantage Reply B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Corporate Finance Boer & Croon Management Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy buro C5 Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Considerati Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting flowresulting Front Consulting Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Consulting & Interim Improven InContext innergo innogy Consulting INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants JBR JBR Interim Executives Kirkman Company KplusV KPMG Kruger KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnitude Consulting Magnus Marktlink McKinsey & Company Mercer Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group OrangeX Ordina Oxyma p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Salvéos Scenter Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron Business Consulting TEN HAVE Change Management The Next Organization Turner TWST Twynstra Gudde UMS Group UniPartners UPD Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup Young Advisory Group Zestgroup

Meer nieuws over