Ophef over Twynstra adviseur van 1600 euro per dag

12 april 2011 Consultancy.nl

De burgemeester van Almere, Annemarie Jorritsma, heeft vorige week voor veel ophef gezorgd door aan te kondigen dat ze van plan is om een externe consultant in te huren voor €1,600 per dag. De interim-manager van adviesbureau Twynstra Gudde zou voor 2,5 dagen per week aan de slag gaan, wat neerkomt op uitgave van €192,000 per jaar.

De gemeente Almere en het ministerie van Justitie hebben de aanstelling goedgekeurd; de dagvergoeding valt binnen de maximumgrens van €1,800 per dag.

Kritiek op hoge tarief
Ondanks de goedkeuring is er veel kritiek op het voorstel van Jorritsma. PvdA, CDA en PVV zijn verontwaardigd over de hoogte van het salaris. "Waarom zo duur?", vraagt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken zich af. Zij wil ook weten waarom Jorritsma niemand van de politie voor de functie heeft kunnen strikken. Ook de politiebond ACP heeft grote vraagtekens bij het salaris van de interim-korpschef. Voorzitter Gerrit van de Kamp vindt het in deze tijden "verbijsterend".

In een reactie in De Telegraaf zegt Jorritsma dat ze haar best heeft gedaan om jong talent voor de functie te vinden. "Het interesseert me niet wat u schrijft, jullie doen je best maar. Deze plek moet gewoon opgevuld worden", aldus de VVD-prominent.

Gisteren werd ook bekend dat Minister Opstelten van Justitie het ook niet eens is met het voorstel. Hij komt volgende week met een tegen-voorstel voor de benoeming van een nieuwe korpschef in Flevoland. Wat hem betreft wordt dat niet de interim-korpschef van Twynstra Gudde maar een goedkoper alternatief.

€200 per uur
De ophef over de adviseur van Twynstra Gudde is opmerkelijk te noemen. Een tarief van circa €200 per uur is niet absurd hoog in vergelijking met tarieven die adviesbureaus elders hanteren. Zo bleek onlangs uit een analyse van Consultancy.nl dat Gemeente Utrecht in 2010 maar liefst meer dan 18 adviesbureaus heeft ingehuurd met een uurtarief van boven de €150 per uur. Vier consultancykantoren hanteerde zelfs een tarief van €180 per uur of meer: Fakton: €225 per uur, Deloitte: €188 per uur, PwC: €187 per uur en KPMG: €185 per uur.

Overzicht van tarieven van adviesbureaus bij de gemeente utrecht.

Nieuws