KPMG: wereldwijde stijging hoogste belastingtarief

24 augustus 2009 Consultancy.nl

De rest van de wereld zou Engeland wel eens kunnen volgen in het verhogen van de hoogste schaal van inkomensbelasting, volgens een rapport van KPMG Europa.

De hoogste schalen van inkomensbelasting zijn gedaald in de laatste 7 jaar, maar dat zou nu kunnen omdraaien, was de conclusie van de studie naar werelwijde belastingtarieven.

“Onze studie heeft een algemene daling van de hoogste schalen van inkomensbelasting geconstateerd in de afgelopen 7 jaar, maar in 2010 zien we indicaties dat er een omkering aan zit te komen; er zijn speculaties over het verhogen van de hoogste tarieven in de VS en enkele landen binnen de EU – vooral Engeland en Ierland – stellen nu al een tariefverhoging voor de grootste verdieners voor”, zei Sue Bonney, hoofd van belastingen bij adviesbureau KPMG Europe.

De hoogste inkomensbelastingtarieven worden nog steeds betaald in de EU, maar met de introductie van vlakke belasting in een aantal Oost-Europese landen is het gemiddelde tarief gedaald van 41.1% in 2003 naar 36% in 2009.

“Grootverdieners hebben meestal het talent en de competentie om te verhuizen naar landen met lage inkomensbelastingentarieven en vraag naar gekwalificeerde mensen, dus een verschuiving in inkomensbelastingtarieven kan mogelijk de wereldwijde mobiliteitstrends van werknemers sterk veranderen en een leegloop van talent bij sommige landen veroorzaken".

Nieuws

Meer nieuws over