Inhouse adviesbureau bespaart Arnhem miljoenen

22 november 2011 Consultancy.nl

De gemeente Arnhem heeft dit jaar circa €4 miljoen bespaard op de inhuur van externe consultants. De kosten van externe inhuuur in 2011 komen uit op €11,4 miljoen, in vergelijking met €15,6 miljoen vorig jaar. De besparing kan worden herleid naar twee factoren. Ten eerste, de gemeenten doet een groter beroep op de eigen organisatie. Ten tweede, de gemeente Arnhem heeft vorig jaar een ‘in-house adviesbureau’ opgericht met als doel om haar afhankelijkheid van dure externe adviesbureaus te verlagen – het plan lijkt zijn vruchten af te werpen.

In-house adviesbureau van gemeente Arnhem
Het eigen adviesbureau van de gemeente wordt bemenst door de 'beste ambtenaren van de stad'. De focus lag in het eerste jaar in de ontwikkelingen van kennis en competenties, vanaf het tweede jaar dat binnenkort ingaat zullen de consultants steeds meer opdrachten uitvoeren. Op termijn is het de bedoeling dat het adviesbureau consultancy diensten gaat aanbieden aan buurgemeenten zoals Lingewaard, Renkum, Rheden en Overbetuwe.

Grote bezuinigingstarget
De gemeente moet in totaal €25 miljoen bezuinigen om de afnemende bijdrage van het rijk te kunnen compenseren. De bezuinigingen worden in alle gebieden van de bedrijfsvoering gerealiseerd. Naast de besparing op externe inhuur, wordt er ook bespaard op wethouders en bestuurders. Vanaf het begin van de huidige bestuursperiode in mei 2010 worden ze betaald als 0,8 FTE. Daarnaast is het trainingsbudget ook flink gereduceerd en volgen de medewerkers ook minder trainingen en zijn ze minder te vinden op congressen en seminars.

Nieuws

Meer nieuws over