ICT adviesbureaus schikken miljoenen in fraudezaak

07 februari 2011 Consultancy.nl

ICT dienstverleners en adviesbureaus Oracle, HP, EMC, IBM, PwC en Computer Sciences Corporation (CSC) betalen de Amerikaanse openbare aanklager miljoenen om te schikken in een fraudezaak. De IT consulting bedrijven hebben tussen 1998 en 2006 op illegale wijze opdrachten van de Amerikaanse overheid binnengehaald, o.a. via het gebruik van smeergeld. De praktijken van de adviesbureaus zijn blootgelegd door klokkenluiders.

Een van de hoogste schikkingsbedragen is betaald door Oracle. Oracle betaalt de openbare aanklager $46 miljoen om te te schikken in een fraudezaak waarin Sun Microsystems verwikkeld is - Oracle nam Sun Microsystems recentelijk over voor $5,6 miljard. Volgens de openbaar aanklager heeft Sun tussen 1998 en 2006 Accenture smeergeld betaald voor gunstige adviezen. De Amerikaanse overheid had destijds Accenture ingehuurd om een IT transformatie project te ontwikkelen en implementeren. De totale contractwaarde tussen de verschillende partijen was honderden miljarden dollars.

De schikkingsbedragen van de overige adviesbureaus zijn respectievelijk, $87,5 miljoen (EMC), $55 miljoen (HP), $3 miljoen (IBM), $2,3 miljoen (PwC) en $1,4 miljoen (CSC).

Nieuws

Meer nieuws over