Deloitte: voetbalclubs getroffen door recessie

04 september 2009 Consultancy.nl
Profiel
Meer nieuws over

De Premier League clubs hebben deze zomer zo’n £450 miljoen besteed aan spelertransfers, 10% minder dan in 2008, volgens adviesbureau Deloitte.

“Afgelopen zomer werd er een recordbedrag van £500 miljoen uitgegeven, dit jaar hebben de clubs 10% minder besteed”, zei Dee Jones, woordvoerder van het business adviesbureau.

“Het niveau van speleracquisities vanuit de andere Premier League clubs was gelijk aan het vorige recordniveau, het niveau van acquisities vanuit buitenlandse clubs daalde 40% vergeleken met de transfers in de zomer van 2007 en 2008. Premier League clubs ontvingen meer dan £110 miljoen transfer fees van alleen Real Madrid”, voegde Jones toe.

“Gecombineerd met het lagere niveau van speleracquisities van buitenlandse clubs, waren de netto uitgaven van Premier League clubs £80 miljoen. Dat is significant lager dan de £200 miljoen netto uitgaven in 2007 en 2008. De netto uitgaven bestonden uit £8 miljoen naar buitenlandse clubs en £72 miljoen naar Football League clubs.”

De uitgaven van Manchester City’s transfers was een bepalende factor in de totale uitgaven in de zomer van 2009, zei Deloitte. De acquisities van de club hadden een waarde van £120 miljoen, 27% van de totale uitgaven.

Aston Villa, Liverpool, Sunderland en Tottenham Hotspur hebben elk meer van £25 miljoen uitgegeven aan speleracquisities deze zomer.

Onlangs publiceerde Deloitte het rapport ‘Annual Review of Football Finance’. Daaruit bleek dat Engelse voetbalclubs in het seizoen 2007 – 2008 de omzet met dubbele cijfers zagen groeien, in grote mate door het verbeterd contract voor de uitzendrechten van het voetbal.