Deloitte topman Piet Hein Meeter overtreedt regels

27 maart 2012 Consultancy.nl
Profiel
Meer nieuws over

Piet Hein Meeter (1963), de bestuursvoorzitter van Deloitte Nederland, is per direct opgestapt omdat hij de onafhankelijkheidsregels van het Big Four kantoor heeft overtreden. Meeter was amper vier maanden werkzaam als topman; hij vervulde de rol sinds januari 2012 als opvolger van Roger Dassen. Uit een interne regulier compliance-onderzoek bleek dat hij financiële belangen bezat in bedrijven die hun boekhouding door Deloitte laten controleren. Peter Bommel zal de komende maanden fungeren als ad-interim CEO.

Onafhankelijkheidsregels
Deloitte voert onder al haar bestuurders, partners, directors en managers periodieke toetsing uit van naleving  van onafhankelijkheidsregels. In het kader van zijn aantreden als CEO is dit reguliere onderzoek bij Piet Hein Meeter naar voren gehaald. Nadat bleek dat er momenten waren van niet naleving schakelde Deloitte o.a. een extern advocatenkantoor om het verder te onderzoeken. Nadat het uitgebreide onderzoek de initiële constateringen bevestigde besloot Deloitte om het te melden aan de AFM en Piet Hein Meeter uit zijn functie te zetten.

Volgens het adviesbureau is niet gebleken dat Meeter persoonlijk beslissingen heeft genomen over de belangen in de betreffende cliënten. Daarnaast was hij niet betrokken bij de controle van die bedrijven.

Verdere stappen
Een woordvoerder van Deloitte kon niet aangeven of de overtreding nog leidt tot verdere stappen tegen Meeter. “Dat is nu niet aan de orde. Deloitte heeft zijn conclusies getrokken na intern en extern onderzoek, heeft actie ondernomen en heeft de uitkomsten van het onderzoek gemeld bij de AFM”. Ook over een eventuele vertrekregeling kon de woordvoerder niets zeggen. “Daarvoor is het nog te vroeg. Meeter beraadt zich nog op zijn toekomst”.

Over Piet Hein Meeter
Piet Hein Meeter is de huidige Managing Partner van de Tax praktijk van Deloitte. Piet Hein is afkomstig van Arthur Andersen. Hij werkt sinds 2002 - na de overname van Arthur Andersen door Deloitte - voor het Big Four kantoor.