Deloitte dichtbij overname van Arthur Andersen

12 maart 2002 Consultancy.nl
Meer nieuws over

Deloitte Touche Tohmatsu staat op het punt zijn branchegenoot Arthur Andersen over te nemen, zo meldt de New York Times. Volgens de krant komt er nog deze week een officiële bekendmaking.

Arthur Andersen is in de problemen geraakt door het debacle rond het Amerikaanse energieconcern. Enron dreigt kopje onder te gaan idoor het concern ervan wordt beschuldigd haar controletaak niet naar behoren te hebben uitgeoefend en zelfs te hebben meegewerkt aan het opzetten van dubieuze boekhoudconstructies.

Er hangen Andersen diverse rechtszaken boven het hoofd en de firma zou bereid zijn om tot 750 miljoen dollar (€855 miljoen) te betalen in een minnelijke schikking. De voorbije weken zegden meer dan dertig grote bedrijven in de VS hun samenwerking met Arthur Andersen op, waaronder giganten als Merck & Co en Delta Air Lines.

Van Big Five naar Big Four

Arthur Andersen is de vijfde grootste zakelijke dienstverlener ter wereld, Deloitte #2. Naast accountancy heeft Arthur Andersen ook een grote consulting poot, Andersen Consulting.

Een eventuele overname van Andersen door Deloitte zou onder een vergrootglas kunnen komen van internationale mededingsautoriteiten. Door de fusie zouden de “Big Five” kantoren herleid worden tot de “Big Four”, vier dienstverleners die nagenoeg de hele adviesbranche domineren. “Het is belangrijk dat er voldoende concurrentie blijft bestaan in de sector”, vindt professor Michael Bromwich van de London School of Economics.