Deloitte waarschuwt voor hoge salariskosten in voetbal

07 november 2011 Consultancy.nl

De Europese voetbalsector groeide in het seizoen 2009-2010 met 4% naar €16.3 miljard. Ook de uitgaven in het voetbal groeiden echter sterk. Met name de stijgende salariskosten vormen een bedreiging voor de stabiliteit van het Europese profvoetbal. Dat concludeert Deloitte Sports Group, de sportadviesafdeling van Deloitte, in een onderzoek naar de voetbalmarkt.

Meer inkomsten
De vijf grootste voetbalcompetities wisten hun inkomsten in het seizoen 2009-2010 te vergroten, ondanks het slechte economische klimaat. Deze vijf competities (Engeland, Duitsland, Spanje, Italië en Frankrijk) representeren met €8.4 miljard de helft van de totale voetbalomzet. Met €4 miljard maken uitzendrechten bijna de helft van hun inkomsten uit.

De Engelse Premier League was met een omzet van bijna €2.5 miljard de grootste competitie. Op de tweede plek eindigde de Duitse Bundesliga met €1.664 miljard omzet. Duitsland wordt qua omvang op de voet gevolgd door Spanje en Italië (beide €1.662 miljard). De Franse competitie had ruim €1 miljard inkomsten. Op een zesde plaats eindigde Nederland, waar het betaalde voetbal een omzet van €420 miljoen realiseerde.

Bedreigde stabiliteit
Deloitte waarschuwt echter voor de stijgende persoonskosten van het Europese voetbal. Hierdoor kan de financiële stabiliteit van de sector bedreigd worden, aldus de consultants. Vooral de salarissen groeiden aanzienlijk: die namen met 5.5% (€400 miljoen) sterker toe dan de omzet. Europese profvoetballers verdienden in 2009-2010 gezamenlijk €5.5 miljard.

Nieuws

Meer nieuws over