Deloitte: Voetbalmarkt heeft geen last van recessie

14 juni 2011 Consultancy.nl

Gezien de omzetgroei in alle big five competities van Europa heeft voetbal geen last van de recessie. Zelfs met zware economische tegenwind is de omzet van de Europese voetbalmarkt met 4% (€ 0,6 miljard) gegroeid, naar € 16,3 miljard. Alle Europese ‘big five’-competities rapporteerden een omzetgroei van in totaal € 8,4 miljard (een stijging van 5% ten opzichte van 2008/09). De omzet uit uitzendrechten (stijging van 7%) was de belangrijkste groeifactor en bedraagt nu meer dan € 4 miljard over alle ‘big five’-competities.

De Engelse Premier League bleef de competitie met de hoogste omzet van het wereldvoetbal: de omzet van haar clubs steeg naar € 2,5 miljard in 2009/10, een stijging van € 2,3 miljard ten opzichte van 2008/09. Het gat naar de als tweede geplaatste Duitse Bundesliga nam met meer dan € 800 miljoen toe.

De Duitse Bundesliga heeft het hoogste gemiddeld aantal bezoekers van het Europese voetbal (42.700). In combinatie met een toename van de commerciële omzet in wat de grootste markt van Europa is, heeft zij aldus haar tweede plaats op de ranglijst geconsolideerd.

La Liga in Spanje behaalde met 8% de hoogste omzetgroei, voor een groot deel als gevolg van de toegenomen omzet bij zowel Real Madrid als Barcelona. Beide waren zij goed voor meer dan de helft (52%) van de omzet in de meest gepolariseerde van de ‘big five’-competities van Europa.

De omzet van de Italiaanse Serie A nam toe met € 38m (3%) naar € 1.532m, zodat Italië de vierde positie behoudt, vóór de Franse Ligue 1, die met € 1.072m de kleinste omzetgroei had (2%) van de ‘big five’-competities.

Dan Jones, partner van de ‘Sports Business Group’ van Deloitte, licht toe: “De tijdens de economische crisis gerealiseerde omzetgroei in de ‘big five’-competities van Europa in 2009/10 is een indrukwekkende prestatie. De diepgewortelde loyaliteit van de fans en de voortgezette samenwerkingsverbanden met omroepmaatschappijen en sponsors, getuigen van de aanhoudende populariteit van deze wereldsport. Europees topvoetbal is één van de grootste publiekstrekkers op de televisie. Wat omzet betreft blijft voetbal een gigantisch economisch succes, in vrijwel alle Europese landen. Voetbal heeft echter nog steeds één enorme uitdaging: de noodzaak van een betere kostenbeheersing, met name waar het gaat om spelerssalarissen en transfersommen.”

De stijging van de salarissen in de ‘big five’-competities’ bedroeg meer dan € 400m (8%) en steeg in 2009/10 tot boven € 5,5 miljard. In Engeland, Italië en Frankrijk oversteeg de salarisgroei het absolute niveau van de omzetgroei, terwijl de omzet en salarisgroei in Duitsland ongeveer hetzelfde bedroegen. In Spanje, Barcelona en Real Madrid niet meegerekend, daalden de totale salarissen. De algehele verhouding salarissen/omzet van 60% was de laagste sinds tien jaar.

De Bundesliga bleef de meest winstgevende competitie van Europa, ondanks afnemende bedrijfswinsten, die daalden van € 172m naar € 138m. De Engelse Premier League verkleinde het gat. Hier stegen de bedrijfswinsten naar € 101 miljoen. Serie A en Ligue 1 bleven verlieslijdend. In Spanje genereerden Barcelona en Real Madrid aanzienlijke bedrijfswinsten, maar de resterende clubs leden in totaal een aanzienlijk bedrijfsverlies.

Alex Byars, senior consultant van de ‘Sports Business Group’ van Deloitte: “Aangezien in 2009/10 de verhouding salarissen/omzet in vier van de Europese ‘big five’-competities wederom is toegenomen, zijn wij voorstanders van de ingreep van de UEFA om de clubs op een pan Europese basis ondersteuning te bieden bij het duurzaam beheersen van hun kosten. Het nieuwe ‘break-even’-vereiste binnen de UEFA regelgeving voor ‘financial fair play’ zal voor het eerst gaan gelden voor jaarrekeningen eindigend in 2012, voor die clubs die kwalificeren voor de UEFA competities van 2013/14.”

Byars voegt daar aan toe: “Het ‘financial fair play concept’ van de UEFA werd in september 2009 goedgekeurd en de resulterende regelgeving werd in mei 2010 gepubliceerd. De clubs zouden dus al aardig ver moeten zijn met het invoeren van de nodige aanpassingen aan hun bedrijfsplannen voor 2011/12, teneinde naleving van de nieuwe regelgeving te waarborgen. Clubs dienen met name de kosten en omzet sterker overeen te stemmen en voldoende flexibiliteit in te bouwen om tegenvallende omzet op te kunnen vangen. Er zal met grote verwachting worden uitgekeken naar de nadere uiteenzetting van de UEFA ten aanzien van een degelijke en consistente uitvoering van het dekkingsvereiste over het hele continent.”

Nieuws

Meer nieuws over