Deloitte: Real Madrid rijkste voetbalclub ter wereld

02 maart 2010 Express

Voor het vijfde jaar op rij voert Real Madrid de Deloitte annual Money League report aan, het klassement dat de rijkste voetbalteams rangschikt. Samen met aartsrivaal FC Barcelona verbreedt de Koninklijke uit de Spaanse hoofdstad de kloof met de rest van Europa en dat is veelal te danken aan lucratieve overeenkomsten met televisiezenders. Manchester United, Bayern Munich, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Juventus, Inter Milaan en AC Milan vervolledigen in die volgorde de top tien.

Real genereerde in het seizoen 2008 - 2009 een omzet van 401,4 miljoen euro (+ 10%) en dat is een record, want nooit eerder deed een team - in welke sport en waar ook ter wereld- beter. Doch de grootste stijging kwam op naam van rivaal FC Barcelona, dat vorig seizoen de triple won. Dat legde de Catalanen geen windeieren want met een omzet van 366 miljoen euro stegen de inkomsten met 18%.

De verschillen met de rest van Europa dreigen ook in de toekomst verder op te lopen nu Spanje het enigste land van Europa blijft waar de clubs op individuele basis televisierechten negociëren. In ander landen doet de voetbalbond dat in naam van de eersteklassers. Real incasseerde vorig jaar 160,8 miljoen euro aan televisierechten, Barça amper 2,4 miljoen minder.

Het rapport geeft vooral aan dat de 20 Europese topclubs recessiebestendig zijn, wat niet kan worden gezegd van hun minder bekende collega's. Toch blijft ook de schuldgraad van beide Spaanse topclubs alarmerend. De Europese topclubs stonden op het einde van het seizoen 2007/2008 samen voor 4,36 miljard euro in het rood, waarvan 2,53 miljard euro schulden op korte termijn zijn.

De conclusie van het adviesbureau is nochtans kinderlijk eenvoudig: clubs raken steeds dieper  in de schulden omdat ze hun activa overschatten en hun kosten onderschatten. Vooral de schulden op korte termijn zijn zorgwekkend: 2,53 miljard euro tegenover geprojecteerde inkomsten op korte termijn van amper 1,67 miljard euro. Volgens de studie dekt het gezamenlijke inkomen van Europa's 10 grootste clubs niet meer dan 65% van hun schulden.

Nieuws

Meer nieuws over