Deloitte: Minder kooplust voetbalclubs door Fair Play

02 februari 2012 Consultancy.nl

De voetbalclubs uit de Engelse Premier League hebben in de afgelopen transferperiode veel minder uitgegeven aan nieuwe spelers dan vorig jaar. Uit onderzoek van de sportconsulting tak van Deloitte blijkt dat ze in de huidige winterse transferperiode €72 miljoen hebben gespendeerd, in vergelijking met maar liefst €270 miljoen in 2011. Vorig jaar waren alleen al twee transfers meer waard dan het gehele bedrag van de afgelopen transferperiode: de transfers van Fernando Torres (van Liverpool naar Chelsea voor €58m) en Andy Carroll (van Newcastle United naar Liverpool voor €40m).

“Januari 2012 geeft een soberder uitgavenpatroon te zien'', aldus een woordvoerder van Deloitte. Toch blijft de Engelse competitie een big-spender: “Hoewel de Premier League terug is op het niveau van 2004 en 2007 wordt er nog altijd meer geld uitgegeven dan in andere grote Europese competities' vervolgt een van de Deloitte adviseurs

Minder transfers door Financial Fair Play 
De afgenomen kooplust heeft onder meer te maken met financiële regels van de Europese bond UEFA, die eist dat clubs hun inkomsten en uitgaven meer in verhouding brengen. Het zogenaamde ‘Financial Fair Play’ systeem, dat in de komende jaren geleidelijk ingevoerd zal worden, stimuleert clubs om niet meer uit te geven dan dat er binnenkomt. De UEFA kan sancties opleggen op clubs die over 3 jaar nog steeds met grote verliezen kampen, o.a. uitsluiting van de de Champions League of Europa League.

Nieuws

Meer nieuws over