Deloitte verdient 90k per dag aan Canadese overheid

20 februari 2012 Consultancy.nl
Profiel

Er is in Canada veel ophef ontstaan nadat is uitgekomen dat adviesbureau Deloitte meer dan $90.000 per dag ontvangt voor advieswerkzaamheden voor de Canadese overheid. Als onderdeel van een acht maanden durend contract met een totale waarde van $19,8 miljoen adviseert Deloitte de overheid over diverse kostenbesparingen. Het nieuws trekt vooral de aandacht omdat de Canadese overheid recentelijk liet weten dat het PriceWaterhouseCoopers $2,5 miljoen betaalde voor advies over de reductie van 308 datacentra naar minder dan 20.

Deloitte werd op 15 augustus 2011 ingehuurd om de regering advies te geven over het vinden van voldoende bezuinigingen om de begroting in 2014 op orde te brengen. Canada staat voor een gigantische bezuinigingsoperatie: de regering moet $4 miljoen wegsnoeien in een jaarlijks uitgavenbudget van $80 miljoen. Deloitte werd gekozen uit een shortlist van meer dan twintig “voorgekwalificeerde” bedrijven, waaronder Ernst & Young, IBM en Accenture. Het contract loopt tot 31 maart 2012, en levert oplossingen om de productiviteit te verbeteren en operationele efficiency te bereiken aan (gekozen) bestuurders in de publieke en private sector.

Deloitte - Canada

Kritiek uit de politiek
Tegenstanders van het kabinet zijn negatief: “Deloitte inhuren en vervolgens $90.000 per dag betalen is een verspilling, en onnodig”, volgens Peggy Nash, een criticus uit de oppositie. “De regering doet graag alsof ze verstandig zijn met betrekking tot economische uitgaven, maar tegelijkertijd hebben ze dit enorme contract gesloten met een extern adviesbureau dat hen alleen zal adviseren om duizenden banen in de publieke sector te saneren.” Volgens de Democraat Jean Crowder zal het Canadese volk “geen rechtvaardiging accepteren voor het besteden van $90.000 per dag aan een externe adviseur om banen te schrappen. Een dagloon voor Deloitte Consulting is meer dan een jaarloon voor de gemiddelde Canadese werknemer. Terwijl de Conservatieven geld weggooien aan dure consultants, dwingen ze Canadezen tot het accepteren van bezuinigingen in overheidsprogramma’s en –diensten waarop de burgers vertrouwen.”

Overheid verdedigt hoge uitgaven aan Deloitte
In een reactie op de kritiek blijft de regering achter zijn besluit staan om Deloitte in te huren. Industrieminister Christian Paradis noemde het contract met Deloitte “normaal”, en zei dat “er belangrijke beslissingen moeten worden genomen en we een expert uit de private sector nodig hebben om dat goed te kunnen doen.”