Deloitte Consulting: Barcelona versus Real Madrid

27 april 2011 Consultancy.nl

De laatste jaren domineren de rivalen FC Barcelona en Real Madrid zowel het voetbal in de Spaanse competitie als in Europa. De twee rijkste clubs ter wereld, op basis van Deloitte’s omzetstatistieken, zullen elkaar wederom op 27 april en 3 mei treffen in de tweedelige halve finale van de Champions League. De Sports Consulting-tak van Deloitte bracht recentelijk een gedetailleerd rapport uit, met daarin de belangrijkste redenen waarom zij het Spaanse en Europese voetbal overheersen. Consultancy.nl presenteert een samenvatting van de voornaamste conclusies.

Hoe dominant zijn FC Barcelona en Real Madrid in Spanje?
Barca’s tweede opeenvolgende La Liga-titel, die de club afgelopen seizoen won, werd behaald met een recordaantal punten van 99. Hiermee overtroffen zij ruimschoots de vorige topscore van 92 punten door Real Madrid in 1997. Real, die als tweede eindigde, behaalde een clubrecord met 96 punten en scoorde 102 doelpunten, vier meer dan Barca. Ze eindigden 25 punten voor het als derde geëindigde Valencia. Valencia was tevens de laatste club die de titel behaalde in plaats van Barca of Real, in 2004.

Wat is de belangrijkste reden voor hun hegemonie?
Omzet uit audiovisuele rechten. Barca en Real Madrid trekken ongeveer de helft van alle inkomen uit televisiedeals in het Spaanse voetbal, rond de €600 miljoen, naar zich toe. Daarbovenop ontvangen zij nog geld uit de televisie-uitzendingen van de Europese competitie. Barca verdiende zo bijna €180 miljoen uit audiovisuele contracten in het seizoen 2009-2010, Real bleef daar met €160 miljoen net onder. Dit bleek uit de laatste Deloitte Football Money League, gepubliceerd in februari. Een studie van vorig jaar door adviesbureau Sport+Markt liet zien dat de twee clubs bijna 19 keer meer verdienden uit televisierechten dan de kleinste clubs in de Spaanse topdivisie.

Wat betekent het in de praktijk?
In combinatie met de omzet uit andere bronnen, zoals reclame en wedstrijddaginkomen, hebben Barca en Real zoveel bestedingsmacht dat ze zich de enorme transfervergoedingen en salarissen van ’s werelds topspelers kunnen veroorloven.

Onder president Florentino Perez heeft Real in de afgelopen twee seizoenen honderden miljoen euro’s over de balk gesmeten, waaronder een recordbedrag van €94 miljoen voor de Portugese spits Cristiano Ronaldo en €65 miljoen voor de Braziliaanse aanvallende middenvelder Kaka.

Barca’s aankoop van de Zweedse aanvaller Zlatan Ibrahimovic, waarvoor tevens de Kameroense aanvaller Samuel Eto’o werd geruild, was ongeveer €66 miljoen waard.

Hoe verhouden de salarissen zich in de markt?
Volgens een zeer recente studie door de universiteit van Barcelona waren Barca’s totale loonkosten in het seizoen 2008-2009 (inclusief aflossingen) €255.2 miljoen. Real Madrid besteedde €249.5 miljoen aan salarissen. Ter vergelijking: Manchester United’s totale uitgaven aan lonen waren €188.7 miljoen, Bayern München besteedde €172.4 miljoen en Arsenal gaf €150.1 miljoen uit.

Nieuws

Meer nieuws over