ConQuaestor onderzoekt inkomen orthodontisten

08 maart 2010 Consultancy.nl

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft adviesbureau ConQuaestor ingeschakeld om te achterhalen hoeveel orthodontisten in Nederland precies verdienen.

Uit onderzoek van het Financieele Dagblad blijkt dat Nederlandse orthodontisten vermoedelijk veel meer verdienen dan het gemiddelde norminkomen van €140.000 dat de overheid heeft vastgesteld. De meesten van de naar schatting 250 orthodontisten hebben hun praktijk ondergebracht in een besloten vennootschap (BV). Daarboven staat vaak een holding. Deze krant bekeek van 130 orthodontisten de jaarverslagen van hun BV's en Holdings.

Balanstotaal

Het gemiddelde balanstotaal bedroeg bijna  €2 miljoen. Vijfentwintig BV's hebben een totaalbalans van meer dan  €3 miljoen. Dat vermogen kan deels worden gebruikt voor de pensioenopbouw; er zijn echter ook orthodontisten met een aparte pensioenbv.

Uit gesprekken met enkele (ex)orthodontisten blijkt dat in de sector veel meer wordt verdiend dan het gemiddelde norminkomen van €140.000. Volgens de NZa en de Nederlandse Maatschappij voor Tandheelkunde kan dat inkomen inderdaad substantieel stijgen door efficiënter te werken in grotere praktijken met meer dan drie stoelen, waarbij een groot deel van de handelingen wordt verricht door assistenten. Volgens (ex)orthodontisten zijn inkomens van €250.000 tot €600.000 niet uitzonderlijk.

Algemene reserves

Naast die reguliere inkomsten groeien de algemene reserves van de onderzochte bv's met bedragen die jaarlijks kunnen oplopen van €50.000 tot wel €200.000 en meer. Een aantal vennootschappen keert bovendien dividend uit. Deze krant onderzocht de jaarrekeningen van zeventien van die BV's. Die keerden de afgelopen drie jaar hun grootaandeelhouder (de orthodontist) jaarlijks gemiddeld een kleine €200.000 uit.

Onderzoek in april afgerond 

De Wet Marktordening Gezondheidszorg, sinds 2006 van kracht, biedt de NZa voor het eerst de bevoegdheid om het aanleveren van gegevens door orthodontisten af te dwingen. Orthodontisten die niet aan het onderzoek van de NZa en adviesbureau ConQuaestor willen meewerken kunnen een dwangsom opgelegd krijgen die kan oplopen tot een maximum van  €500.000. De NZa verwacht in april het onderzoek af te ronden.