Capgemini lanceert Cybersecurity Global Service Line

16 februari 2015 Consultancy.nl

Capgemini gaat al zijn expertise op het gebied van cybersecurity bundelen in een nieuwe Global Service Line. Hierin worden wereldwijd 2.500 Capgemini cybersecurity experts samengebracht, waaronder consultants, auditors, architecten, R&D specialisten en ethische hackers. In Nederland werken in totaal zo’n 180 security-experts bij Sogeti en Capgemini Nederland, die een bijdrage zullen leveren aan de nieuwe Global Service Line. Dit nieuwe portfolio van security-diensten richt zich op organisaties die digitale transformatie op een veilige manier willen doorvoeren en daarbij gebruik willen maken van de voordelen die SMACT-technologie – social, mobile, analytics, cloud en Internet of Things (IoT) – biedt.

Cybersecurity wordt prioriteit
Met steeds meer online opgeslagen informatie en gevoelige data, is cyberveiligheid anno 2015 één van de grootste risico’s waarmee bedrijven te maken krijgen. ICT dienstverlener Capgemini volgt de ontwikkelingen van de markt op de voet en ziet een toename in cybercriminaliteit en de daaraan gekoppelde kosten: “Tussen 2013 en 2014 is het aantal cyberaanvallen wereldwijd met 120 procent gestegen. De geschatte kosten van cybercriminaliteit zijn voor de gemiddelde organisatie met 10 procent gestegen naar $7,6 miljoen per jaar. Hackers hebben inmiddels een significant beter begrip gekregen van de systemen die zij onder vuur nemen, waardoor zij een serieuze bedreiging vormen voor organisaties voor wat betreft reputatieschade, financiële schade of veiligheid”, stelt Capgemini.

Capgemini Lanceert Cybersecurity Global Service Line

Capgemini Cybersecurity Global Service Line
Om organisaties nog beter van dienst te zijn met cybersecurity vraagstukken heeft Capgemini de Cybersecurity Global Service Line gelanceerd. Deze aparte service line richt zich op de beveiliging van IT-systemen, operationele technologie en ‘Internet of Things’-producten en -systemen. Uit een recent door Capgemini Consulting uitgevoerd onderzoek naar leveranciers van IoT-technologie, blijkt dat organisaties zich beter moeten voorbereiden op de beveiliging van IoT en privacy. Slechts 33 procent van de respondenten uit het onderzoek is van mening dat hun IoT producten zeer goed bestand zijn tegen toekomstige cybersecurity bedreigingen. 70 procent is het ermee eens dat ‘zorgen over de beveiliging’ de aankoop van IoT-apparaten beïnvloeden.

De nieuwe Global Service Line zal zich daarnaast richten op het introduceren van nieuwe diensten die in meerdere landen tegelijkertijd kunnen worden aangeboden, zoals Hadoop security, software-defined data center security en security-diensten voor zowel private, publieke als hybride clouds. Ook staan nieuwe diensten op stapel waaronder Application Security Testing as-a-Service en Identity- en Access Management as-a-Service, waarmee organisaties een op Cloud gebaseerde aanpak kunnen hanteren bij het uitrollen van security-oplossingen.

Top Security Threats to IoT Products

Geconsolideerde dienst
Capgemini benadrukt de compleetheid van de nieuwe dienstenportfolio: “We ontwikkelen een volledig portfolio van cybersecurity-diensten waarmee organisaties zich kunnen beschermen tegen cyberaanvallen en interne dreigingen tegen IT- en industriële systemen en IoT producten”, zegt Franck Greverie, Global Head of Cybersecurity van de Capgemini Group. "Cybersecurity is voor veel bestuurders nog onbekend terrein, waardoor er vaak pas achteraf over wordt nagedacht. Het toenemende aantal interfaces met de buitenwereld zorgt ervoor dat bedrijfsdata niet alleen toegankelijker wordt, maar ook gevoeliger voor cyberaanvalen. Capgemini’s nieuwe geconsolideerde dienst zorgt ervoor dat organisaties beveiliging al borgen aan het begin van hun digitale transformatie, waarmee het gehele cybersecurity spectrum wordt afgedekt. Van infrastructuur en endpoints tot en met de beveiliging van applicaties, gebruikers en data."

Daarmee richten Capgemini’s cybersecurity diensten zich op de bescherming van gebruikers, applicaties, endpoints (inclusief kantoorterminals, smartphones, tablets, sensoren en andere apparaten), infrastructuur (storage, netwerken en virtualisatie) en data. Daaronder vallen onder meer: Security consulting & audit services (het uitvoeren van security assessments, het definiëren van  cybersecurity roadmaps, het leveren van operationele security consulting en security audits zoals penetratietesten en forensisch onderzoek), het ontwerpen en bouwen van securitydiensten die IT systemen, industriële systemen en IoT systemen beschermen, en tenslotte 24/7 Security Monitoring.

Nieuws

Meer nieuws over