Mercer: De populairste publieke feestdagen ter wereld

26 januari 2015 Consultancy.nl

Op de hoogte blijven van publieke feestdagsoorten en betekenissen, evenals hun wettelijke eisen, kan in een internationale zakelijke setting complex en tijdrovend zijn. Om het leven van HR managers te vergemakkelijken geeft Mercer jaarlijks inzicht in de stand van zaken.

Mercer, een wereldwijd HR-consultancybureau, brengt elk jaar zijn ‘Mercer’s Worldwide Benefit & Employment Guidelines’ (WBEG) uit. Eén van de inzichten die het rapport openbaart is de wettelijke status van de verschillende publieke feestdagen uit 63 landen. Volgens het onderzoek is de meest gangbare feestdag Nieuwjaar, met 60 landen die het als een feestdag vieren, maar de wettelijke voorschriften kunnen redelijk verschillen tussen deze landen. In Rusland is men, sinds 2012, verplicht 10 dagen vrij vanaf 30 december tot 8 januari, terwijl in Zuid-Korea de feestdag drie dagen duurt en traditioneel gebruikt wordt om familie op te zoeken. Na Nieuwjaar komt Independence Day/National Constitution Day, die in 59 landen gevierd wordt/worden, en Kerst wordt in 53 landen gevierd, terwijl Goede Vrijdag ‘slechts’ in 32 als feestdag gezien wordt.

Landen die Feestdagen Vieren

Militair gerelateerde feestdagen, waarbij oorlogsslachtoffers of omgekomenen worden herinnerd, worden in 33 van de 63 landen gehouden, waarbij 59 van de landen minstens één religieuze feestdag hebben.

Op Religie gebaseerde Feestdag vs Militair gerelateerde Feestdag

Sommige feestdagen worden slechts in een select aantal landen gevierd die culturele of historische banden delen; Lunar Nieuwjaar wordt bijvoorbeeld door 8 van de 63 landen gevierd, en Carnaval in slechts 4.

Chinees Nieuwjaar vs Carnaval

En sommige feestdagen worden alleen in individuele landen gevierd. Japan’s ‘Coming of Age’-festival viert bijvoorbeeld de verjaardagen van degenen die het afgelopen jaar 20 geworden zijn, terwijl Malta’s Feast of St. Paul’s Shipwreck de aankomst viert van patroonheiligen op hun kunst.

Schipbreuken en Meer

“Zoals ons onderzoek aantoont zijn er vele verschillende soorten feestdagen die wereldwijd gevierd worden,” zegt Samantha Polovina, Principal bij Mercer, en medeauteur van het onderzoeksrapport. “Bedrijven die zaken doen buiten de grens zouden een solide begrip moeten hebben van de wettelijke voorschriften en nalevingsdata met betrekking tot feestdagen van elke markt, evenals van de significantie en gebruiken rondom elke feestdag.”

Nieuws