AEF: Opknippen van NZa is vragen om problemen

18 december 2014 Consultancy.nl

Onlangs pleitte Barbara Baarsma, algemeen directeur van SEO Economisch Onderzoek, voor het opknippen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) om tot verbeteringen te komen. “Dit is een oplossing die een goede onderbouwing mist en vraagt om problemen: het kan de effectiviteit van toezicht in de zorg schaden,” aldus Aris van Veldhuisen en Maarten Veraart van Andersson Elffers Felix.

Regulering en toezicht gaan volgens Baarsma bij de NZa niet goed samen, en moeten van elkaar gescheiden worden door toezicht op zorgmarkten bij de ACM onder te brengen. Naar onze mening ontbreekt het aan een goede onderbouwing om via het opknippen van de NZa tot verbeteringen te komen. Sterker nog, het opknippen van de NZa kan de effectiviteit van toezicht in de zorg schade berokkenen.

Nederlandse Zorgautoriteit

Integrale afwegingen
Naast de praktische bezwaren van een reorganisatie is het belangrijkste argument tegen scheiden dat de samenhang van het toezicht en regulering verloren gaat. Een toezichthouder die zowel reguleert als bewaakt, kan integrale afwegingen maken. Samenhangend en flexibel toezicht is van groot belang zolang onduidelijk blijft in welke mate marktwerking zal bijdragen aan goede, toegankelijke en betaalbare zorg. De toezichthouder moet in staat worden gesteld om in te spelen op onzekerheden. In tegenstelling tot de ACM heeft de NZa de ruimte om de 'zorgmarkten' op gang te brengen en bij te sturen. Bij versnipperd toezicht wordt dit een onmogelijke opgave.

Baarsma stelt dat de NZa een scheidsrechter is die ook de spelregels opstelt. Deze metafoor is geen correcte weerspiegeling van de positie van de NZa. Het is immers het ministerie van VWS dat de 'spelregels' vastlegt; de NZa voert regulering uit op aanwijzing van de minister. Onze recente evaluatie van de Wmg en NZa laat wel zien dat de scheiding van rollen en verdeling van de verantwoordelijkheid tussen VWS en de NZa onvoldoende duidelijk was.

Is de Nza een scheidsrechter is die ook de spelregels opstelt

Experts in marktordening
De argumenten van Baarsma om het markttoezicht over te brengen naar de ACM zijn voorbarig. Zo is het feitelijk onjuist om te stellen dat het de NZa ontbeert aan economen en experts op gebied van marktordening. Bovendien is het aantal in behandeling genomen aanmerkelijkemarktmachtzaken niet de juiste maatstaf om te komen tot het oordeel dat de NZa als markttoezichthouder onvoldoende presteert. Het is constructiever om alle facetten van markttoezicht door de NZa te beschouwen.

Daarnaast is het direct overhevelen van markttoezicht naar de ACM een oplossing die tot nieuwe problemen zal leiden. Beleidsmakers en zorgeconomen uiten stevige kritiek op het toelaten van zorgfusies door de ACM, vanwege de afnemende keuzemogelijkheden voor patiënten en verzekerden. Bijna elke zorgfusie is goedgekeurd door de ACM; een uitkomst waar grote vraagtekens bij te plaatsen zijn. Niet voor niets heeft de minister op aandringen van het parlement de NZa vanwege haar sectorspecifieke kennis een extra taak in het toezicht op zorgfusies gegeven. Waarom veronderstelt Baarsma dan dat betaalbaarheid, kwaliteit en toegankelijkheid van zorg beter geborgd worden door de ACM?

Aris van Veldhuisen & Maarten Veraart

Stap voor stap verbeteren
De door ons uitgevoerde evaluatie van de NZa biedt voldoende aanknopingspunten om het toezicht van de NZa stap voor stap te verbeteren. Wij pleiten voor een herijking van de sturingsrelatie tussen het ministerie van VWS en de NZa, waarbij VWS sterker gepositioneerd wordt als kaderstellende instantie en NZa een beter herkenbare rol krijgt als onafhankelijk toezichthouder voor de zorg. In dit licht zien wij op dit moment grote risico's als ondoordacht zou worden overgegaan tot het opknippen van de NZa.

Aris van Veldhuisen is managing partner van Andersson Elffers Felix (AEF), Maarten Veraart is econoom en senior adviseur bij AEF. De auteurs maakten deel uit van het team dat in opdracht van het ministerie van VWS een onafhankelijk evaluatieonderzoek uitvoerde naar de Wmg en het functioneren van de NZa.


Meer nieuws over

×
×
A.T. Kearney Accenture ACE Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Connective Payments Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Consulting & Interim Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants JBR JBR Interim Executives Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG KPN ICT Consulting Kruger KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnitude Consulting Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group Oliver Wyman OrangeX Ordina Oxyma p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quantics Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron Business Consulting TEN HAVE Change Management The Next Organization Trevian Turner TWST Twynstra Gudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group Zanders Zestgroup