Berenschot onderzoekt markt voor landelijke podiumpas

15 december 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Berenschot onderzoekt in opdracht van zes theaters uit Amsterdam, Utrecht, en Den Haag, of er interesse bestaat voor een landelijke podiumpas, waarmee elke voorstelling in ieder aangesloten theater bezocht kan worden. Een dergelijke pas kan mogelijk de bezoekersaantallen en de zaalbezetting van theaters vergroten. Eind december zal het adviesbureau zijn bevindingen presenteren.

Landelijke podiumpas
Zes theaters uit Amsterdam, Utrecht en Den Haag willen kijken of er voldoende draagvlak is voor het invoeren van een landelijke podiumpas. Met een dergelijke pas kunnen theaterbezoekers voor een vast maandelijks tarief alle shows bezoeken in theaters die zich bij het initiatief hebben aangesloten. Het idee van het gebruik van een dergelijke pas is niet nieuw. In bioscopen en musea worden dergelijke passen al jarenlang met succes gebruikt – met een betere zaalbezetting en aantal museumbezoekers tot gevolg. De zes initiatiefnemers* hebben adviesbureau Berenschot in de arm genomen om de behoefte naar de nieuwe pas onder theaterbezoekers te peilen. Het onderzoek wordt gefinancierd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Welzijn.

Berenschot Landelijke Podiumpas

Enquête
In het kader van het onderzoek voerde Berenschot, een onafhankelijk organisatieadviesbureau uit Utrecht, een enquête door onder zo’n 6.000 theaterbezoekers. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat de theaters het abonnement tussen de twintig en veertig euro willen laten kosten. Daarnaast denken de theaters na over eventuele kortingen en samenwerkingen. Zo overwegen ze bijvoorbeeld een korting op volgende kaartjes of horeca, maar ook aan voor- en nabesprekingen en eventuele cursussen. Ook keek Berenschot naar de verhouding tussen de mogelijke extra opbrengsten van bezoekers die wel een pas kopen – maar nauwelijks voorstellingen bezoeken –, versus de gemiste omzet die voortvloeit uit bezoekers die intensief gebruik maken van de pas.

Eind december zal Berenschot zijn bevindingen presenteren en zal duidelijke worden of de landelijke podiumpas voldoende vraagvlak kent.

* De zes initiatiefnemers zijn: Bellevue, Frascati en de Stadsschouwburg uit Amsterdam, de Koninklijke Schouwburg en Theater aan het Spui uit Den Haag, en de Stadsschouwburg uit Utrecht. In de toekomst is het de bedoeling dat meer theaters, ook in andere steden, zich bij het initiatief voegen.