Cobuzz van start, levert ICT talent aan overheidsmarkt

10 december 2014 Consultancy.nl

De advieswereld is weer een ICT-bureau rijker: Cobuzz. De nieuweling in de markt, een gezamenlijk label van adviesbureau MvR & Partners en trainee-organisatie Newpublic, gaat zich richten op het werven, selecteren, detacheren en trainen van talent voor functioneel beheer in de overheid.

Functioneel beheer belangrijker
In de 
afgelopen jaren is als gevolg van eOverheid en digitalisering functioneel beheer steeds belangrijker geworden voor gemeenten en overheden. In de praktijk blijkt het echter lastig voor publieke sector instellingen om geschikte mensen te vinden, wat voor een groot gedeelte te maken heeft met de moordende concurrentie op de arbeidsmarkt voor functioneelbeheer specialisten. Er is een gebrek aan goede kandidaten, waardoor instellingen “te vaak kiezen voor de inzet van minder geschikt personeel”, aldus Robert Mekking, partner bij adviesbureau MvR & Partners. “Of ze laten tijdelijke inhuur veel te lang doorlopen."

Cobuzz levert ICT talent aan overheidsmarkt

Cobuzz
Met de overtuiging dat ze een toegevoegde waarde kunnen leveren aan de markt heeft MvR & Partners de handen ineen geslagen met Newpublic, een trainee-organisatie die jong talent en de overheid aan elkaar koppelt. Samen gaan de partners onder de naam ‘
Cobuzz’ jong talent selecteren en opleiden voor een carrière in functioneel beheer. “Uit eenuitgebreid netwerk gaan we jong talent op de belangrijkste vaardigheden selecteren”, zegt Rebecca van de Lagemaat, partner bij Newpublic. “Dit gebeurt niet alleen op harde factoren als kennis van processen en applicaties en de organisatie, maar ook op zachte factoren als skills en vaardigheden. Van essentieel belang”, aldus Van De Lagemaat. “De functioneel beheerder acteert in diverse rollen in de organisatie, van tolk tot analist, van masseur tot bruggenbouwer. Daarom zijn de juiste vaardigheden essentieel”, besluit de NewPublic partner.

Vervolgens worden de kandidaten gematched op de specifieke behoefte van de opdrachtgevers. Waar traditionele werving en selectie stopt, gaat Cobuzz een stap verder, stelt van de Lagemaat: “Cobuzz ontzorgt verder door de talentvolle functioneel beheerders intensief te blijven trainen op kennis en vaardigheden.” Volgens Van de Lagemaat is dit essentieel voor de overheid, om ervan verzekerd te zijn dat ze de beste mensen met actuele kennis in huis hebben. Ook krijgen talenten op termijn veelal de kans om na een geslaagde eerste periode een vaste aanstelling te verwerven. “De optie tot overname zorgt dat de investering binnen de klantorganisatie blijft”, sluit Van de Lagemaat af.