Adviesbureau: IS verdient jaarlijks 625 miljoen aan olie

22 oktober 2014 Consultancy.nl

Olie verkopen op de zwarte markt is good business. Althans voor de terreurgroep Islamitische Staat, die er jaarlijks €625 miljoen op maakt. Dat blijkt uit een raming van onderzoeksbureau IHS.

Elke keer dat een Europeaan in zijn auto stapt financiert deze de terreurgroep Islamitische Staat (IS). De terreurgroep, die inmiddels een groot deel van Syrië en Noord-Irak overgenomen heeft, verdient miljoenen aan de olie die zich in de grond van het overwonnen grondgebied bevindt. Eerder dit jaar nam IS vier kleine olievelden in beslag in Irak, waarvan twee in de noordelijke stad Mosul en twee verder in het zuiden, nabij Tikrit.

Zwarte markt
De onwettelijk verworven olie verkoopt IS vervolgens op de zwarte markt, welke via omwegen in Europa terechtkomt. Hoewel IS niet het volle pond krijgt voor de illegale oliehandel zijn de inkomsten die eruit voortvloeien behoorlijk lucratief. Met een dagelijks gemiddelde van 50.000 tot 60.000 verkochte olievaten tussen de €29 en €47 per stuk verdient de terreurorganisatie grof geld met hun handeltje. De olie uit Syrië en Irak kan vervolgens met vrachtwagens via Turkije op de markt verspreid worden.

IHS - Olievelden

Perspectief
De illegale oliehandel biedt de terreurorganisatie momenteel nog dagelijkse inkomsten van bijna €2 miljoen, maar onderzoeksbureau IHS twijfelt eraan of dat nog lang zal duren. Volgens hen hangt dat voornamelijk af van de gebieden die zij in de komende tijd zullen veroveren, of juist verliezen. Of de inkomsten van IS uit de olieverkoop blijvend zijn hangt ook van hun capaciteit af met betrekking tot het raffineren van olie. De Amerikaanse overheid voert namelijk regelmatig luchtaanvallen uit op de terreurgroep, wat de geïmproviseerde olieraffinaderijen schade toe kan brengen – hoewel deze gemakkelijk vervoerd en dus verplaatst kunnen worden. In ieder geval zal de oliehandel IS op korte termijn van veel geld voorzien.

Onderzoeksbureau IHS
IHS is een wereldwijd advies- en onderzoeksbureau, gevestigd in Douglas County, Colorado, de VS, met een expertise in onder meer energie, economie, duurzaamheid en supply chain management. Bij het onderzoeksbureau werken meer dan 8.000 mensen in meer dan 31 landen wereldwijd. IHS’ internationale klanten bevinden zich in de sectoren Lucht- en Ruimtevaart & Defensie, Automotive, de Chemische Industrie, Energie, Finance, Maritiem en Technologie.

Nieuws

Meer nieuws over