GM Bank of China Nederland in gesprek met KPMG

02 november 2014 Consultancy.nl

Chinese banken zijn met een indrukwekkende opmars bezig. Wereldwijd staan er vier Chinese banken in de top-10 van grootste banken ter wereld. Een van deze ‘Big Four’, Bank of China, beschikt sinds 2007 over een filiaal in Rotterdam. Jimmy Ji, Director Global China Practice KPMG Accountants, sprak met Caiyan Zhao, General Manager Bank of China (Luxembourg) Rotterdam Branch. Zij is tevens bestuurslid van de Foreign Bankers Association (FBA). Een gesprek over uitdagingen, renminbi settlement en ‘Nederland vestigingsland’.

Het internationale financiële landschap ondergaat grote veranderingen – en dat geldt evenzeer voor de tweede economie ter wereld. Als gevolg daarvan ziet de  Chinese bankensector zich geconfronteerd met even grote kansen als uitdagingen, aldus Zhao. Zij zegt: “Zoals onze chairman Tian Guoli zei: ”Een bank die duurzame groei wil realiseren in een fundamenteel veranderende omgeving dient zich te verbinden met een nationale groeistrategie, met een goed begrip van wereld-wijde groeitrends en ontwikkelingen; zij moet de dienstverlening aan haar klanten centraal stellen en voortdurend de geest van hervorming en innovatie stimuleren. Ook moet zij op solide wijze de leidende principes van duurzame prudentie in haar operations waarborgen.”

GM Bank of China Nederland

Managen van business risk
Jimmy Ji vraagt welke uitdagingen er op de bestuursagenda van Bank of China staan vermeld. Zhao: “De eerste uitdaging is business risk in een geglobaliseerde sector door de instabiliteit van de wereldeconomie. In de afgelopen jaren is de verbinding tussen landen sterk verdiept door de voortschrijdende globalisering en integratie van de wereldeconomie, door de handel en investeringen tussen landen onderling en door de uitbreidende handelsvolumes op het gebied van  global equity, fixed income, vreemde valuta en  commoditymarkten.

Het ‘butterfly’-effect van een verandering in één land kan schommelingen teweegbrengen in de financiële markten wereldwijd en tot een economische crisis leiden.”

Adresseren van uitdagingen
Het internationale financiële toezicht vormt een andere uitdaging. Sinds het uitbreken van de wereldwijde financiële crisis heeft het Bazels Comité maatregelen opgelegd aan financiële instellingen ter hervorming van de financiële sector. Zhao: “Deze maatregelen hebben de lat voor de kapitaalvereisten voor commercial banking verhoogd evenals de vereisten voor dagelijks operational management. Ook heeft dit de uitdagingen en kosten van de overzeese operaties van Bank of China aanzienlijk verhoogd.”

Bank of China

Als derde uitdaging noemt zij de gediversifieerde vraag van klanten. “De integratie van China in de wereldeconomie, de snelheid van Chinese expanderende ondernemingen en de internationalisering van de renminbi verlopen steeds sneller. Dit heeft geleid tot een groeiende vraag naar differentiatie en globalisering van onze producten en diensten en tot hogere eisen aan de capabilities van de bank op het gebied van service, marketing, management en ondersteuning.”

Innovatieve best practices
Bank of China is zowel een staatsgeleide bank als een bank met een beursnotering in Hong Kong en Shanghai sinds 2006. Wat betekent dit voor de corporate governance van een bank?  Zij stelt dat het zijn van een staatsbank en het  beschikken over een beursnotering niet tegenstrijdig is. ‘China Central Huijin’ luidt de naam van de ‘controlling shareholder’ van Bank of China die namens de staat  investeert in de belangrijkste financiële instellingen, maar zich niet bemoeit met de dagelijkse gang van zaken van de bank.

Op het gebied van corporate governance bevordert Bank of China innovatieve ’best practices’ om ervoor te zorgen dat minderheidsaandeelhouders juist worden geïnformeerd en in staat worden gesteld om te participeren en beslissingen te nemen. Zij zegt: “De jaarvergadering van aandeelhouders wordt gehouden in Beijing en Hong Kong met behulp van videoconferencing hetgeen aandeelhouders uit China Mainland en Hongkong in staat stelt om de jaarvergadering te volgen. Daarnaast is online stemmen mogelijk voor A-aandeelhouders teneinde de rechten van minderheidsaandeelhouders te waarborgen.” De Bank werkt voortdurend aan het verder verbeteren van de mechanismen voor informatieontsluiting en het optimaliseren van stakeholder engagement.

Jimmy Ji-Caiyan Zhao

Meest internationale chinese bank
Bank of China, opgericht in 1912, geldt als zeer internationaal georiënteerde Chinese bank en was de eerste Chinese bank die zich in Nederland vestigde. Vooral op het gebied van cross-border renminbi settlement clearing is dat duidelijk zichtbaar; het segment waarin de bank wereldwijd marktleider is. Op 8 mei 2014 lanceerde de bank haar offshore Renminbi (RMB) “Schengen Bond”. Deze bond, genoteerd aan de Euro MTF2 markt van de Luxembourg Stock Exchange, stelt de bank in staat om als eerste Chinese Mainland bank ‘RMB Bonds’ uit te geven in de eurozone. Al eerder was Bank of China de eerste market maker voor directe RMB-NZD transacties en introduceerde zij ‘Oceania Bonds’ in Australië.

Best of both worlds
Vanuit de vestiging in Rotterdam bedient de bank Chinese en Nederlandse corporate klanten en financiële instellingen en bevordert zij de Sino-Nederlandse en Sino-Europese handelsontwikkeling. In Nederland profiteert de bank van de positieve economische situatie in beide landen, zegt Zhao. “Aangezien Nederland een zeer hoogstaande infrastructuur en een concurrerende tax policy heeft is Nederland niet alleen interessant voor Chinese bedrijven, maar dient het ook als ‘gateway to Europe’. Parallel aan het economisch herstel van Europa krijgt Bank of China meer business van klanten vanuit Europa.” 

Over ons land als vestigingsplaats is zij zeer positief. “Met zijn Twin Peaks model heeft Nederland een vooruitstrevend model van gecentraliseerd toezicht door zowel de AFM (gedragstoezicht) als De Nederlandsche Bank (prudentieel toezicht). Nederland staat ook bekend om zijn uitstekende logistieke infrastructuur, zijn geavanceerde tax rulings, talenkennis van zijn inwoners, het stabiele politieke klimaat en lange culturele geschiedenis van innovatie en voorsprong op vele gebieden.” Zij stelt dat Bank of China vele groeikansen in Europa ziet en verder wil uitbreiden en investeren in Europa en in Nederland. 

Banner Magazine KPMG FS

Gunstige voortekenen
Hoe kijkt de general manager van Bank of  China aan tegen de Nederlandse markt, zo vraagt Jimmy Ji. Zij stelt dat de voortekenen gunstig zijn. “De Inkoopmanagersindex van Nederland beweegt zich al geruime tijd boven de 50, de bestedingsbereidheid van consumenten is aanzienlijk verbeterd en de gemiddelde verkoopprijs op de huizenmarkt is met 1,2% gestegen in het eerste kwartaal van 2014 – de eerste  stijging in de afgelopen drie jaar.” Daarnaast is het groeitempo van de Chinese economie stabiel op een niveau van 7,5%; een niveau waarvan zij denkt dat dit houdbaar zal zijn voor de komende drie jaar. “De export uit Nederland naar China is gegroeid in de afgelopen jaren, het totale Sino-Nederlandse handelsvolume blijft eveneens groeien en bereikte een niveau van $34,8 miljard in de eerste helft van het jaar. Tot slot: “Onze focus ligt niet alleen op Chinese bedrijven, maar ook op Europese en Nederlandse ondernemingen. Onze wens is niet alleen gezien te worden als een Chinese bank, maar ook als een volledig geïntegreerde buitenlandse bank in Nederland met een gestage toename van Nederlandse klanten.”


×
×
A.T. Kearney Accenture ACE Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Connective Payments Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Consulting & Interim Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG KPN ICT Consulting Kruger KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnitude Consulting Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group Oliver Wyman OrangeX Ordina Oxyma p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quantics Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron Business Consulting TEN HAVE Change Management The Next Organization Trevian Turner TWST Twynstra Gudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup