BCG: Londen, New York & Parijs beste steden om te werken

14 oktober 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Londen, New York en Parijs zijn de populairste steden om naartoe te verhuizen en te werken. Topredenen die genoemd worden om in het buitenland te werken zijn persoonlijke ervaring en het opdoen van werkervaring, met betere financiële perspectieven op nummer vier van de top 10 redenen. 

In het buitenland werken wordt steeds gewoner, en internationale werkplekken worden steeds populairder. The Boston Consulting Group onderzocht dit fenomeen, in samenwerking met The Network – een online recruitmentspecialist – in hun onlangs uitgebrachte ‘Decoding Global Talent’ rapport. Voor dit onderzoek analyseerden zij de antwoorden van 203.756 werkzoekenden uit 189 landen op 33 vragen over mobiliteits- en werkgelegenheidsvoorkeuren. Van de mensen die aan de enquête deelnamen kwam het grootste aantal uit Duitsland, met meer dan 16.000 respondenten, gevolgd door Mexico, en de VS. In 46 van de 189 landen deden 1.000 of meer mensen mee aan de enquête.

Breakdown of Survey Participants by Country

Het onderzoek toont aan dat bijna twee op de drie participanten, 63,8%, momenteel in het buitenland wonen of van plan zijn naar het buitenland te verhuizen om te werken. Daarbij is het hoogste percentage van > 90% te vinden in onder andere Frankrijk, Jamaica, en Nederland. In de UK is dit percentage minder dan 50%.

Top Reasons for Considering a Foreign Work Assignment

Persoonlijke en werkgerelateerde drijfveren zijn de vaakst genoemde redenen om naar het buitenland te verhuizen of er te werken (65%), gevolgd door betere carrièremogelijkheden, en een aantrekkelijk werkaanbod. Geld doet er ook toe, maar financiën wordt als drijfveer niet in de top 3 gevonden, aangezien een verbeterd salarisperspectief op plek #4 staat in de top 10 redenen.

Topsteden om in te werken

BCG en The Network benadrukten daarnaast dat expats, wanneer zij hun verhuizing plannen, niet in termen van landen denken maar meer in termen van steden. In het rapport identificeerden zij de steden die het populairst zijn om naartoe te verhuizen. Zowel de top 10, met 6 genoteerde steden, als de top 30, met 17 steden, wordt gedomineerd door Europa.

De stad die op #1 staat is Londen met 16%, gevolgd door New York met 12,2%, en Parijs met 8,9%. De keuze voor deze drie steden is niet verrassend aangezien deze steden wereldwijde centra van business en cultuur zijn. Onlangs voerde consultancybureau A.T. Kearney een onderzoek door naar ’s werelds meest internationale steden, waarin dezelfde steden in de top 3 gevonden werden, zij het dat New York op plek #1 staat in de index en Londen op #2.