Accenture voorspelt tekort aan Big Data professionals

13 oktober 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Volgens nieuw onderzoek van consultancybureau Accenture is een schaarsheid aan Big Data talent een van de belangrijkste uitdagingen voor bedrijven om Big Data effectief te implementeren en te beheren.

Onderzoek van consultancybureau Accenture, uitgevoerd door zijn Analytics unit, onthult dat de rol van Big Data fundamenteel wordt: 93% van alle executives die geïnterviewd werden zien het gebruik van big Data als ‘erg belangrijk of ‘belangrijk’ voor hun organisatie. En zo’n 83% van de respondenten streeft Big Data projecten na om een concurrentievoordeel te verkrijgen. In het onderzoek keek Accenture ook naar de belangrijkste uitdagingen bij de implementatie van Big Data.

Uitdagingen voor big data gebruik

Uitdagingen voor Big Data gebruik
De grootste uitdaging genoemd door 51% van de respondenten van de enquête is beveiliging. Als tweede wordt het budget genoemd (47%), gevolgd door een gebrek aan talent om big data te implementeren (41%) en gebrek aan talent om big data en analytics door te voeren (37%). De laatste twee zijn beide tekenen van een schaarsheid aan Big Data professionals, en Accenture stelt dat als gevolg hiervan, succesvolle organisaties sterk afhankelijk zijn van externe, ervaren bronnen. 57% van de geïnterviewden geeft aan dat zij consultants ingehuurd hebben om hen te helpen met hun Big Data inspanningen, 45% maakt gebruik van contractmedewerkers en 35% van de ondervraagde executives gaf aan gebruik te maken van externe technologie-experts.

Manieren waarop bedrijven omgaan met big-data-uitdagingen

Aanbevelingen voor succesvol big data gebruik
Met zoveel bedrijven die concurreren voor hulp van buitenaf, kan het vinden van Big Data talent ook een probleem vormen op de lange termijn. Om met het gebrek aan talent ten aanzien van Big Data om te gaan, beveelt Accenture bedrijven aan te focussen op het opbouwen van vaardigheden binnen het bedrijf, door training, ontwikkeling en onderzoek. 54% van de executives gaf aan dat zij reeds interne technische trainingsmogelijkheden voor hun werknemers hebben ontwikkeld, en de overgrote meerderheid van 91% gaf aan dat zij verwachten de big data expertise van hun bedrijf het komende jaar te zullen verhogen.

“We hebben bedrijven Big Data implementatie-uitdagingen zien overwinnen door flexibel te blijven en door in te zien dat er geen eenduidige oplossing bestaat voor elke situatie”, zegt Vince Dell’Anno, Managing Director en Global Information Management Lead bij Accenture Analytics. “Als een bepaalde aanpak niet werkt, proberen organisaties snel een andere, waarbij ze leren terwijl ze groeien.”

* Voor de enquête interviewde Accenture meer dan 1.000 executives van bedrijven die ten minste één Big Data implementatie volbracht hebben. Deze bedrijven zijn actief binnen zeven sectoren, waaronder Banking, Energy, Insurance, en Retail, en zijn gevestigd in 19 landen wereldwijd, waaronder de VS, China, Duitsland, Nederland en de UK.