Mercer: Moederschapsuitkeringen stijgen significant

07 oktober 2014 Consultancy.nl 1 min. leestijd

De afgelopen tien jaar waren werknemers wereldwijd getuige van een significante stijging in de hoogte van moederschapsuitkeringen, volgens een nieuw onderzoek van consultancybureau Mercer. Noorwegen is met een gemiddeld moederschapsverlof van 49 weken de beste plek voor vrouwen om met zwangerschaps-verlof te gaan, terwijl de overheid en werkgevers in de Verenigde Arabische Emiraten, Hong Kong en Libanon het minst vrijgevig zijn.

Moederschapsverlof vormt bijna in alle landen een arbeidsvoorwaarde voor vrouwen waarbij zij betaald vrij krijgen om in alle rust  te kunnen bevallen en zorg te dragen voor hun pasgeboren kinderen. Vaak zijn de minimumuitkeringen vastgelegd in de wet, hoewel wereldwijd gezien ieder land zijn eigen specifieke regelgeving kent. In sommige gevallen neigen werkgevers er echter naar om een royaler beleid te hanteren met als doel een goede werkplek te bieden.

Ieder jaar vergelijkt HR consultancybureau Mercer de moederschapsuitkeringen van vrouwen wereldwijd, op basis van onder andere wettelijke uitkeringen en die van werkgevers. De onlangs uitgebrachte 2014 editie van het onderzoek – getiteld Worldwide Benefit and Employment Guidelines (WBEG) – toont aan dat de moederschapsuitkeringen van werkgevers schommelen tussen bijvoorbeeld 49 weken in Noorwegen tot een magere 9 weken in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

Het goede nieuws is dat de afgelopen tien jaar de vrijgevigheid ten aanzien van moederschapsuitkeringen “significant” is gestegen volgens de consultants, gedreven door de groeiende aandacht voor beleid met het oog op een goede werkplek en vrouwelijke diversiteit binnen het personeelsbestand. Een overzicht van de moederschapsuitkeringen in de geselecteerde landen:

Moederschapsverlof per land

Puur kijkend naar het wettelijk bepaalde moederschapsverlof, dan zijn de VAE, Hong Kong en Libanon de minst vrijgevige landen voor zwangere vrouwen, gevolgd door de Verenigde Staten.

betaald moederschapsverlof