Deloitte: Transferuitgaven Premier League boven 1 miljard

03 september 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De uitgaven voor spelerstransfers door Premier League clubs bereikten in de zomer 2014 een nieuw record, onthult een analyse van Deloitte. Clubs in de Engelse top gaven een duizelingwekkende €1.047 miljard uit, 30% meer dan het bedrag dat vorige zomer uitgegeven werd. Grofweg twee derde van het totale transferbedrag werd betaald aan buitenlandse clubs.

De analyse van accountancy- en adviesbureau Deloitte toont dat Premier League clubs de afgelopen tien jaar hun transferbudgets significant verhoogd hebben, van zo’n €376,42 tussen 2003 en 2007 tot de huidige €1047,60 miljoen. De overgrote meerderheid van de uitgaven werd gedaan in de zomer transferperiode. Ter vergelijking: de eerstvolgende competities met de hoogste uitgaven waren La Liga (€533,25 miljoen), Serie A (€326,20 miljoen) en de Bundesliga (€313,65 miljoen).

Transfer Spend - Deloitte

Bovenop de recordbrekende totale uitgaven in de afgelopen transferperiode, werd deze zomer ook de grootste bruto-uitgave in een enkele transferperiode door een enkele Premier League club (Manchester United) gedaan en ook werd een nieuwe recordtransfersom bereikt voor een individuele voetballer in het Engelse voetbal (Angel di Maria; Manchester United). “We blijven de extra middelen zien waarvan de Premier League gebruikt maakt, als gevolg van verbeterde uitzendaanbiedingen, vertaald in investeringen in spelers. Vorig seizoen ontving de gemiddelde Premier League club €31,37 miljoen meer aan centrale uitzenddistributies dan dat zij in 2012/13 ontvingen, wat ervoor gezorgd heeft dat een nieuwe recorduitgave gedaan werd deze zomer”, zegt Dan Jones, partner in Deloitte’s Sports Business Group.

Transfer Spend Premier League

Zoals gebruikelijk bleken buitenlandse competities het grootste jachtgebied voor Premier League clubs. Bruto transfersommen naar overzeese clubs telden €664,95 miljoen, iets meer dan in de zomer van 2013 (€614,77 miljoen). Grofweg €301,05 miljoen bleef binnen de Premier League, terwijl €81,54 miljoen betaald werd aan de Football League – clubs die opereren in de professionele divisies onder de Premier League.