Accenture maakt van spierziekte ALS een MVO doel

05 september 2014 Consultancy.nl
Profiel
Meer nieuws over

Consultancybureau Accenture zet zich op meerdere terreinen in voor onderzoek naar de spierziekte amyotrofe laterale sclerose (ALS). Een jaar geleden bleek een medewerker door de ziekte te zijn getroffen. Collega’s lieten het er niet bij zitten en besloten om de bestrijding van ALS tot een MVO doel te maken. Een overzicht van de inspanningen van Accenture op dit gebied:

ALS Fonds

Eind april 2014 richtten drie ondernemers bij wie de dodelijke ziekte ALS is geconstateerd – waaronder een medewerker van Accenture, het ALS-investeringsfonds op. Met het fonds hopen de initiatiefnemers voldoende geld binnen te halen om de spierziekte ALS voor eens en voor altijd uit te roeien. Het fonds hoopt €100 miljoen op te halen en is speciaal gericht op impactinvesteerders in plaats van de traditionele investeerders die zich richten op de farmaceutische industrie. Om het fonds bekendheid te geven en zich als sponsor achter het initiatief te scharen, organiseerde Accenture een kennismakingsdag afgelopen mei, waar de filosofie achter het ALS fonds uitgelegd werd.

Software

Accenture ontwikkelde in samenwerking met Philips een proof of concept applicatie om het leven van ALS-patiënten gemakkelijker te maken. De applicatie maakt het mogelijk om via brein-, stem- en oogcommando’s apparaten te bedienen, zoals bijvoorbeeld de TV. De software kan mogelijk een grote positieve impact hebben op het welzijn van ALS patiënten.

TRICALS

De website Tricals.org biedt een database die lopende geneesmiddelenonderzoeken toont naar ALS. ALS-patiënten zijn vaak gemotiveerd om mee te doen aan geneesmiddelenonderzoek, maar het is vaak lastig om lopende studies te vinden. De website zet de lopende studies op een rijtje. Ook voor farmaceuten biedt de website een handig overzicht met geïnteresseerde ALS-patiënten. Het overzicht vergroot de kans om ALS-studies te lanceren, omdat men weet dat er voldoende geïnteresseerden zijn om hieraan mee te doen, en maakt het mogelijk hen te benaderen. Het platform werd met hulp van Accenture ontwikkeld.

Accenture-1-procent-club

1%Club

Via het crowdfundingplatform 1%Club probeert Accenture geld op te halen voor patiënten met ALS. Accenture-collega’s zetten zich in om zoveel mogelijk geld op te halen om de ziekte te bestrijden. Degene die het meeste geld op weet te halen wint een startbewijs voor de Amsterdam City Swim op 7 september.

Amsterdam City Swim.

De Amsterdam City Swim vraagt aandacht voor ALS door twee kilometer door de Amsterdamse grachten te zwemmen. Een team van Accenture-collega’s zwemt dit jaar opnieuw mee in strijd tegen de ziekte. Vorig jaar haalde Accenture €40.000 op. Dit jaar, wil het adviesbureau daar overheen. Want des te meer onderzoek naar de ziekte gedaan wordt, des te groter de kans is op het vinden van een medicijn.