Squarefield adviseert ICS Solutions bij verkoop aan JBT

08 juli 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd

JBT Corporation, een Amerikaans bedrijf actief binnen de food- en luchtvaart business, heeft de ‘ICS Solutions’-business unit van Stork Food & Dairy Systems overgenomen. De transactie, ter waarde van naar schatting zo’n €26 miljoen, werd begeleid door M&A advieskantoor Squarefield.

Stork Food & Dairy Systems (SF&DS) is gespecialiseerd in het ontwerp, de techniek en productie van verpakkingsmachines voor de zuivel-, vruchtensappen en voedselverwerkings industrieën. Gevestigd in Amsterdam heeft de producent lokale organisaties in 7 landen, waaronder de UK, Frankrijk, Spanje, Brazilië en de Verenigde Staten. ICS Solutions, een van Stork’s business units, richt zich op engineering, installatie en onderhoud van hoogwaardige voedsel houdbaarheids apparatuur. ICS is gevestigd in Amsterdam en Gainesville (VS) en is met name bekend om hun vlaggenschip product ‘Hydromatic’ – een in-container systeem dat wordt gebruikt voor het steriliseren van een breed spectrum aan voedingsmiddelen, dranken en zuivelproducten.

JBT Corporation - Stork Food

JBT Corporation ontwerpt en produceert systemen en producten voor klanten binnen het voedsel-verwerkingssegment (door JBT FoodTech) en luchttransport sector (JBT AeroTech). De organisatie heeft wereldwijd ongeveer 3.300 werknemers in dienst in meer dan 25 landen. In lijn met JBT’s ambitie om hun marktaandeel wereldwijd te vergroten, zocht het de afgelopen maanden actief naar een overnametarget. ICS Solutions kwam in het vizier, en na een positieve due diligence besloten de Amerikanen om het bedrijf over te nemen voor €26 miljoen. 

“We zijn verheugd Hydromatic toe te voegen aan JBT’s productportfolio van vulmiddelen en sterilisatie technologieën,” zegt Steve Smith, President van JBT FoodTech. “Met deze overname zal JBT een compleet assortiment van hoogwaardige in-container sterilisatie oplossingen aan onze klanten binnen de wereldwijde groeiende dranken-, zuivel- en conserven industrieën kunnen leveren. Bovendien zien we kansen om operationele efficiëntie, sales en service support voor onze klanten te verhogen door de combinatie van beide organisaties.”

Edwin Nobels - Daan Delsing - Thom van der Linde - Maarten Snijders

Beide partijen werden geadviseerd door diverse juridische en financiële adviseurs, waaronder Squarefield, een Nederlands boutique adviesbureau dat zich richt op M&A binnen de food- en agribusiness sectoren. Het team – dat bestond uit Edwin Nobels (dealcaptain), Maarten Snijders, Daan Delsing en Thom van der Linde – ondersteunde ICS met een pakket aan financial advisory diensten.