Wedstrijdanalyse Nederland ? Chili WK2014
Nederland - Chili 2-0. Het strategisch plan van Van Gaal werkte. Als er in Nederland nog iemand twijfelde aan de capaciteiten van Van Gaal als tacticus werd in de wedstrijd tegen Chili het bewijs geleverd. Het plan klopte, maar wat moet er nog beter voor de achtste finale tegen Mexico?
Van Gaal had zijn team op drie plaatsen aangepast in vergelijking met de wedstrijd tegen Australië. Kuyt, Wijnaldum en Lens vervingen Martins Indi, De Guzman en Van Persie. Kuyt was de meest opvallende. Hij speelde als linksback om de veel opkomende rechterkant van Chili op te vangen. Met Kuyt als linksback hield Van Gaal dus vast aan zijn succesvolle 1-5-3-2 strategie.
Kuyt rendeert als een echte linksback
Van Gaal zei na afloop dat hij geen twijfels had gehad over de gewenste uitvoering door Kuyt: ‘Ik heb hem opgeleid’. De prestaties van Kuyt onderbouwen het vertrouwen van Van Gaal, maar laten ook zien dat de backs van Oranje meer verdedigend spelen dan in de kwalificatiewedstrijden van het WK. In de hele wedstrijd kwam Kuyt elf keer op, waarbij hij twee voorzetten gaf. Daarvan was er één succesvol. Het verdedigende rendement was 50 procent in de duels.
Janmaat die juist tijdens de kwalificatiewedstrijden uitblonk als back is een goede vergelijking met Kuyt. Janmaat kwam slechts zes keer op, waarbij hij twee voorzetten gaf. De enige succesvolle voorzet was wel een hele belangrijke. In de 77ste minuut gaf Janmaat de voorzet op de ingevallen Fer die koppend de 1-0 maakte. Zijn verdedigende rendement is goed: 75 procent van de duels werd gewonnen. Kan Janmaat nog beter?
Verdedigende duels werden vooral aangegaan door Daley Blind, die op de gevaarlijke Alexis Sánchez speelde. Hij haalde alles uit de kast en speelde vaak op het randje. Blind had 25 duels, waarbij hij er dertien won.
Wesley Sneijder werd in de 75ste minuut vervangen door Fer. Al in de eerdere wedstrijden bleek dat Sneijder verdedigend veel meters moet maken, in deze wedstrijd 8,7 kilometer. Daarmee behoorde hij weer tot de top 3 van de Nederlandse spelers met de meeste meters. Dat gaat ten koste van zijn aanvallende acties en rendement. In de 75 minuten die hij speelde, had Sneijder slechts twee doelpogingen. Hij gaf geen steekballen en speelde acht keer de aanvallers in met een rendement van 63 procent.
Middenveld van Oranje moet vooral verdedigen
De analyse van de prestaties van De Guzman in de eerdere wedstrijden was helder. De Guzman moest vooral verdedigen in de strategie van Van Gaal. Het viel op dat hij niet veel aanspeelbaar was bij de opbouw van achteruit van Oranje. Wijnaldum was als vervanger ook vooral bezig met verdedigen. Hij was aanvallend betrokken bij meer aanvallen dan De Guzman, maar niet zoals we Wijnaldum in eerdere oefenwedstrijden zagen presteren. Hij speelde de aanvallers tien keer in met een rendement van 80 procent. Verdedigend stond hij ook zijn mannetje. Wijnaldum won 3 van de 5 verdedigende duels.
Nigel de Jong ging weer voorop in de strijd op het middenveld. Hij had veruit het meeste aantal duels op het middenveld, vijftien, maar zijn rendement liep terug naar 47 procent.
Oranje versnelt na 60 minuten
Van Gaal had van zijn staf al doorgekregen dat Chili het laatste kwartier meer ruimte ging weggeven. De echte versnelling van Oranje vond echter al eerder plaats. Het aantal keer inspelen van de aanvallers door de middenvelders laat dat goed zien. In de eerste helft gebeurde dat maar tien keer waarvan vier succesvol. In het eerste kwartier van de tweede helft verbeterde dat naar elf keer, maar viel het rendement nog tegen. Vanaf de 60steminuut nam de effectiviteit van de middenvelders toe. In het laatste half uur werden de aanvallers maar liefst zestien keer ingespeeld met een hoog rendement van 81 procent.
Memphis Depay staat na de wedstrijden tegen Australië en Chili voor de speler die het keerpunt markeert. Depay neemt vooral dreiging en creativiteit mee in een fase van de wedstrijd waarin de ruimtes groter worden. Zijn eerste actie was een goede dribbel met een afstandschot die maar net overging. Zijn tweede actie leverde wel een doelpunt op. Robben ging aan de linkerkant er vandoor met de bal. De voorzet was perfect en het was Depay die de bal inschoot en in de 92ste minuut de beslissende 2-0 scoorde. Zal Van Gaal hem daarom belonen met een basisplaats? Nee, Depay is juist goed in de laatste fase en zo zal Van Gaal hem vooralsnog blijven gebruiken.
Robben werd door de FIFA uitgeroepen tot man van de wedstrijd. Dat is gebaseerd op de fantastische dribbels die hij tegen Chili uitvoerde. En natuurlijk de assist op Depay. Robben is fit en in vorm. In de wedstrijd maakt hij 23 aanvallende acties met een rendement van 57 procent.
Man of the Match: Louis van Gaal
Onze man van de wedstrijd was Louis van Gaal. Omdat hij in een paar weken tijd de nieuwe strategie werkend kreeg. Zijn wissels waren tot nu toe altijd waardevol. De speler die maandag het gelijk van Van Gaal het meest bewees was Kuyt. Door velen benoemd als speler voor de sfeer op de bank. Hij voerde exact uit wat zijn meester hem vroeg. Dat belooft nog wat voor de achtste finale tegen Mexico. De strategie? 1-5-3-2!
Een wedstrijdanalyse van Jeroen Visscher en Jurgen Frumau. Het artikel is onderdeel van de WK2014 samenwerking tussen Consultancy.nl en de voetbalexperts van Turner. Visscher en Frumau zijn ook co-auteurs van het boek: 'Van Gaal: Hoe smeed je wereldkampioenen?'