Wedstrijdanalyse Belgie ? Rusland WK2014
België heeft ook haar tweede wedstrijd op het WK gewonnen. Net voor tijd was het invaller Origi die de 1-0 maakte tegen Rusland. Bondscoach Wilmots had in vergelijking met de wedstrijd tegen Algerije op drie posities ingegrepen. Mertens, Fellaini en Vermaelen stonden nu in de basis. Het verwachte effect bleef echter uit en de zwaktes van België waren goed zichtbaar.
België startte goed tegen de Russen. Met name Mertens liet zich gelden met aanvallende acties en was gevaarlijk met drie doelpogingen in de eerste helft. Hij was van de aanvallers ook de speler met de meeste voorzetten, in totaal vijf keer in de eerste helft. Het rendement van de voorzetten was slecht. Geen van de voorzetten kwam aan bij een medespeler.
Wilmots had Mertens en Fellaini nu in de basis geposteerd ten koste van Chadli en Dembélé. Een andere opvallende wijziging was dat Vertonghen na zijn fout tegen Algerije was gepasseerd en Vermaelen nu linksback stond.
Backs zijn aanvallend én verdedigend kwetsbaar
Als Nederland in het verloop van het toernooi tegen België moet uitkomen, is het helder waar de kansen voor Oranje liggen. Links- en rechtsvoor, waar de backs Vermaelen en Alderwereld de dienst proberen uit te maken, ligt veel ruimte. In de eerste wedstrijd bleek al uit de analyse dat Vertonghen en Alderweireld geen specialisten waren. De wedstrijd tegen Rusland onderstreepte dat nog eens.
Vermaelen had de pech dat hij na een half uur uitviel met een hamstring blessure. In dat half uur kwam hij acht keer op waar één succesvolle voorzet uit kwam. Het rendement van zijn verdedigende duels was 33 procent. Zijn opvolger Vertongen deed het niet veel beter. In het uur dat hij speelde kwam hij slechts 17 keer op zonder succesvolle voorzetten. Zijn verdedigende rendement was wel veel beter. Alle verdedigende duels won hij.
De zwakke schakel van de verdediging is Toby Alderweireld. In de hele wedstrijd vocht België 21 verdedigende duels uit. Van die 21 duels waren er 16 verdedigende duels van Alderweireld. Zijn rendement maakt Alderweireld tot de kwetsbare factor: hij won slechts 25 procent. Aanvallend viel hij ook tegen. Aanvallend kwam hij in de wedstrijd 17 keer op zonder succesvolle voorzetten.
België speelt alleen in eerste en laatste kwartier goed
De Rode Duivels speelden een matige wedstrijd. Alleen in het eerste en in het laatste kwartier speelden ze wel goed. Het aantal doelpogingen in het laatste kwartier is vijf. Dat is bijna de helft van het totaal aantal doelpogingen.
Als we de prestaties van de beide spitsen vergelijken zien we het verschil tussen de twee goede kwartieren en de rest van de wedstrijd. Lukaku startte weer als spits in de basis, maar was weinig actief. In de 57 minuten die hij speelde kwam hij slechts tot één doelpoging zonder rendement. Verdedigend heeft hij geen duels gehad met de Russen. Al zijn tien aanvallende acties waren in het eerste half uur, maar het rendement was ook daar laag: slechts 10 procent.
Zijn vervanger Origi presteerde vooral in het laatste kwartier veel beter. In dat kwartier ondernam hij negen aanvallende acties, waarvan 55 procent succesvol was. Origi had twee doelpogingen waarvan er natuurlijk één de beslissende goal was tegen Rusland. Wanneer laat Wilmots het jonge talent debuteren in de basis?
Na twee wedstrijden zijn we nog niet overtuigd of België goed genoeg is om de halve finale te bereiken. Als je de namen op papier bekijkt zou je zeggen van wel, maar in het veld staat er nog geen team dat bijzonder goed presteert. De zwakte van België wist Rusland al te vinden. De backs presteren tot nu toe onder de maat. Lukt het Wilmots om dat te verbeteren tegen Zuid-Korea?
Een wedstrijdanalyse van Jeroen Visscher en Jurgen Frumau. Het artikel is onderdeel van de WK2014 samenwerking tussen Consultancy.nl en de voetbalexperts van Turner. Visscher en Frumau zijn ook co-auteurs van het boek: 'Van Gaal: Hoe smeed je wereldkampioenen?'