Wedstrijdanalyse Belgie – Algarije WK2014

18 juni 2014 Consultancy.nl

Heel België keek verwachtingsvol uit naar de eerste wedstrijd op het WK. Met dit team moet het mogelijk zijn na al die jaren weer een goede prestatie neer te zetten. Misschien wel een plaats in de halve finale. De start was moeizaam. Het werd 2-1 door doelpunten in de 70e en de 80e minuut van de twee invallers Fellaini en Mertens. Hoe groot is de kans dat we België terugzien in de halve finale?   

Algerije startte zoals verwacht erg verdedigend. Twee linies stonden kort op elkaar om het Algerijnse doel te verdedigen. België miste in de eerste helft creativiteit op het middenveld om de muur te beslechten. Algerije verliet af en toe de verdedigende stellingen en werd dan direct gevaarlijk. In de 25e minuut lette Vertonghen niet goed op en liet zijn tegenstander vrij voor de goal komen. Met een overtreding kon Vertonghen nog wel een doelpunt voorkomen, maar de toegekende penalty werd overtuigend benut door Feghouli.    

Belgie Algarije

Alderweireld en Vertonghen zijn geen specialisten
Het foutje van Vertonghen waar de penalty uit ontstond, was geen toeval. Bondscoach Wilmots heeft de beschikking over een groot aantal centrale verdedigers. Van Buyten, Kompany, Vertonghen en Alderweireld zouden allen niet misstaan in het centrum van de verdediging. Bondscoach Wilmots moest echter keuzes maken en stelde Vertonghen en Alderweireld op als backs.

Backs als Janmaat en Dani Alves laten zien dat die positie in het huidige voetbal om specialisatie vraagt. Dat zien we terug in het rendement van Alderweireld en Vertonghen. Het rendement van de verdedigende duels is respectievelijk 50% en 60% en dat is te laag voor een WK. Het aantal keer opkomen van Alderweireld past wel in de benchmark met 39 keer in de hele wedstrijd. Het aantal succesvolle voorzetten is daarentegen weer veel te laag: slechts één voorzet kwam aan bij een medespeler.

Invallers brengen creativiteit en diversiteit
In de eerste helft ontbrak het België aan creativiteit. De ‘funnel’ van verdediging naar aanval legt dit prachtig bloot. Het inspelen van het middenveld door de verdedigers is niet het probleem. De vier middenvelders, Dembélé, De Bruyne, Chadli en Hazard, werden in totaal 129 succesvol ingespeeld. Het probleem zit in het inspelen van de spits. Van de 129 mogelijkheden om Lukaku in te spelen kwamen er slechts 9 aan bij Lukaku. Drie voorzetten in 45 minuten. België liep regelrecht het fuik van Algerije in.

FIFA World Cup

Invallers Mertens en Fellaini doorbraken het gebrek aan creativiteit en diversiteit in de tweede helft. Zij zorgden ervoor dat het aantal voorzetten verbeterde naar 13 in de tweede helft. Uit één van deze voorzetten scoorde Fellaini de belangrijke gelijkmaker. Mertens zorgde uiteindelijk voor de verdiende 2-1 zege voor België.

Is België goed genoeg om de halve finale te bereiken? Voorlopig nog niet. De 2-1 tegen België is een resultaat waarmee de Rode Duivels verder kunnen in het toernooi. Maar het gebrek aan creativiteit en diversiteit en de generalisten Vertonghen en Alderweireld als backs zijn twee puzzels die eerst moeten worden opgelost door Wilmots.  

Een wedstrijdanalyse van Jeroen Visscher en Jurgen Frumau. Het artikel is onderdeel van de WK2014 samenwerking tussen Consultancy.nl en de voetbalexperts van Turner. Visscher en Frumau zijn ook co-auteurs van het boek: 'Van Gaal: Hoe smeed je wereldkampioenen?'

Nieuws

Meer nieuws over