Wedstrijdanalyse Brazilie – Mexico WK2014

18 juni 2014 Consultancy.nl

Brazilië heeft dinsdag in haar tweede wedstrijd tegen Mexico niet kunnen overtuigen. De wedstrijd eindigde in een 0-0 gelijkspel, waardoor beide landen nog kans maken om als eerste in de poule te eindigen. De wedstrijd tegen de Mexicanen liet een soortgelijk spelpatroon zien als de openings-wedstrijd. En liet ook zien dat Brazilië niet onverslaanbaar is.

Neymar moet het alleen doen
Neymar vs. Ochoa. Twee toppers, beiden op hun eigen positie. Ochoa stapte uiteindelijk als winnaar van het persoonlijke duel van het veld met twee goede reddingen op doelpogingen van Neymar. De kopbal in de 26e minuut was de beste poging van Neymar en tegelijkertijd de beste redding van Ochoa.

Brazilie Mexico

Neymar lukte het tegen Mexico niet om doeltreffend te zijn. Hij moest het vooral alleen doen in de aanval van Brazilië. De spits Fred was tot zijn wissel in de 68e minuut onzichtbaar. Zijn cijfers spreken boekdelen: hij werd in totaal slechts twaalf keer succesvol ingespeeld. Twee doelpogingen ondernam hij, van de veertien doelpogingen van het hele team, maar zonder succes. En ook verdedigend viel hij amper op. Slechts vier keer druk zetten met één balverovering.

Marcelo herstelt zich van eigen goal
Marcelo was in de eerste wedstrijd bijna de schlemiel geworden met zijn eigen goal. In de wedstrijd tegen Mexico liet hij zien steeds belangrijker te worden voor de ‘kanaries’. Marcelo kwam in de hele wedstrijd 27 keer op en gaf vier voorzetten met een rendement van 50 procent. In de wedstrijd tegen Kroatië kwam hij uiteindelijk tot één voorzet die niet bij een medespeler aankwam. Ter vergelijking, zijn collega back Dani Alves kwam in de wedstrijd 32 keer op en gaf vijf voorzetten zonder rendement.

Interessant voor Van Gaal was dat bondscoach Herrera van Mexico koos voor de strategie 1-5-3-2, dezelfde die het Nederlands Elftal hanteerde tegen Spanje. Dat bleek moeilijk te bestrijden voor de Brazilianen. Bovendien hanteerde bondscoach Scolari hetzelfde spelpatroon als de wedstrijd tegen Kroatië. Na de eerste helft speelde Brazilië ook nu weer meer behoudend in het eerste kwartier van de tweede helft. In het vijfde kwartier gaven ze vervolgens vol gas, totdat ze het niet meer konden opbrengen.

Mexico had in de eerste helft vier doelpogingen. Toen Brazilië gas terug ging nemen na rust kreeg Mexico in dat kwartier vijf kansen. Brazilië ging in de 60e minuut weer versnellen en voorkwam daarmee doelpogingen van Mexico. Pas in het laatste kwartier had Mexico weer vier doelpogingen.

FIFA World Cup

Het thuisland zal zich in de laatste wedstrijd tegen Kameroen wel plaatsen als de winnaar van de groep en daarmee bestaat nog steeds de kans dat het Nederlands Elftal dan de tegenstander wordt in de 1/8 finale. Wat rapporteert de scout van het Nederlands Elftal aan Van Gaal?

Dat Brazilië een zeer zware tegenstander is. Maar niet onverslaanbaar. De strategie 1-5-3-2 zal effectief zijn. Vooral in het vierde en zesde kwartier heeft Oranje kansen om te scoren. En we moeten hopen op een topdag van Cillissen!

Een wedstrijdanalyse van Jeroen Visscher en Jurgen Frumau. Het artikel is onderdeel van de WK2014 samenwerking tussen Consultancy.nl en de voetbalexperts van Turner. Visscher en Frumau zijn ook co-auteurs van het boek: 'Van Gaal: Hoe smeed je wereldkampioenen?'

Nieuws

Meer nieuws over