Wedstrijdanalyse Brazilie - Kroatie WK2014

13 juni 2014 Consultancy.nl

Brazilië heeft donderdag de openingswedstrijd met 3-1 gewonnen van Kroatië door twee doelpunten van Neymar en een puntertje van Oscar. Brazilië stond zichtbaar onder een enorme druk om te winnen voor het volk. In de beleving lieten de kanaries zien dat ze wel een team zijn; in de uitvoering op het veld nog niet.

Twintig meter kwetsbaarheid
De eerste vijfentwintig minuten legde Kroatië bloot waar de kwetsbaarheid van Brazilië ligt. Het verdedigen als een team wordt nog onvoldoende uitgevoerd. In het veld was in de eerste helft duidelijk waarneembaar dat er te veel ruimte zat tussen het verdedigende blok en het aanvallende blok. De twee verdedigende middenvelders verzuimden de balans op het middenveld bij balverlies te houden. Zo onstond er ruimte van meer dan twintig meter tussen de aanval en de verdediging.

Brazilie - Kroatie

De beide backs, Dani Alves en Marcelo, kwamen zoals verwacht beiden veelvuldig op. Dani Alves kwam in totaal 37 keer op tijdens de wedstrijd. De eerste helft spande de kroon met 25 keer opkomen. Net voor de 0-1 had Dani Alves een rush naar het 16-meter gebied gemaakt. De bal werd onderschept en de aanval van Kroatië razendsnel uitgespeeld. Uiteindelijk was het Marcelo die met een eigen doelpunt voor de 0-1 zorgde.

In de tweede helft gaf bondscoach Scolari zijn team de opdracht om meer behoudend te spelen en de linies dichter bij elkaar te laten spelen. Vooral de verdedigende middenvelders speelden meer naast in plaats van achter elkaar wat de gewenste balans opleverde.

Het rendement van het druk zetten op de tegenstander verschilde enorm. In het eerste kwartier van de eerste helft zette Brazilië slecht vier keer druk op Kroatië zonder balverovering. In het eerste kwartier van de tweede helft was dat zes keer met twee balveroveringen.

Neymar in de spotlight
Neymar was de grote man in de openingswedstrijd. Hij scoorde in de 29e en 71e minuut de 1-1 respectievelijk 2-1 voor Brazilië. Als we zijn prestaties in de hele wedstrijd koppelen aan de strategie en uitvergroten valt vooral zijn hoge rendement van de doelpogingen op.

FIFA World Cup

Neymar gaf in totaal 53 passes met een rendement van 75%. Zijn passes kwamen vooral terecht bij linksback Marcelo, acht in totaal waarvan zeven succesvol. Het bedienen van de spits Fred lukte matig: van de vier keer dat Neymar Fred inspeelde kwam slechts 25% aan. Ook bij het beter druk zetten op de tegenstander in de tweede helft speelde Neymar een belangrijke rol; twee balveroveringen uit zes keer druk zetten op Kroatië.

Maar het meest opvallende is natuurlijk zijn rendement van de doelpogingen. In de wedstrijd kwamen vier doelpogingen van de voet van Neymar met een rendement van 50%. Dat is het rendement van een absolute topspits.

Kroatië gaf zich niet gewonnen en het werd nog spannend in het laatste kwartier van de wedstrijd. Mocht Nederland in de achtste finale uit moeten komen tegen Brazilië, dan liggen er kansen aan de buitenkanten. Door het veelvulding opkomen van Dani Alves en Marcelo ligt er veel ruimte achter hen. Kroatië profiteerde er bijna van. Maar helaas voor hen, uit de vijf doelpogingen wisten ze niet meer te scoren. Zo eindigde de opening van het WK in 3-1 voor het thuisland.

Een wedstrijdanalyse van Jeroen Visscher en Jurgen Frumau. Het artikel is onderdeel van de WK2014 samenwerking tussen Consultancy.nl en de voetbalexperts van Turner. Visscher en Frumau zijn ook co-auteurs van het boek: 'Van Gaal: Hoe smeed je wereldkampioenen?'

Nieuws

Meer nieuws over