Capgemini biedt VS vrije cloud werkomgeving aan

05 juni 2014 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Capgemini heeft een speciale cloud omgeving gecreëerd waarin geen Amerikaanse componenten zitten. De volledig Europese omgeving stelt gebruikers in staat om de Amerikaanse wetgeving te omzeilen, waardoor de oplossing volgens Capgemini meer spionage bestendig is dan bestaande mogelijkheden. 

Door de recente onthullingen van Amerikaanse spionage zaken staat data privacy momenteel onder een vergrootglas. In een reactie op de affaire en de toenemende bezorgdheid van grote Europese organisaties besloot Capgemini om een ‘VS-vrije’ cloud werkomgeving te ontwikkelen. De IT-dienstverlener heeft voor de totstandkoming van de werkplek alleen samengewerkt met Europese partijen. Voor webconferenties wordt gemaakt van het Duitse Spreed, voor e-mail en agenda wordt gebruik gemaakt van het Nederlandse Zafara en het Franse Nuxeo wordt gebruikt voor document-management. Ook de softwarebouwers, datacentra en zelfs de klanten zijn Europees. Hierdoor valt het niet onder de Amerikaanse wetgeving, en is het dus niet mogelijk voor de Amerikaanse geheime dienst (NSA) om binnen te dringen, aldus Capgemini. 

Capgemini - Clair

Met de nieuwe cloud omgeving (Clair) gaat Capgemini de strijd aan met Google en Microsoft, twee andere grote aanbieders van cloud computing. De dienstverlening is inmiddels operationeel, voor €5,85 per medewerker per maand kunnen organisaties gebruik maken van de totaaloplossing. 

KPN
Eerder kwam KPN ook al met een ‘Europese’ cloud omgeving, alhoewel die oplossing volgens Capgemini ruimte biedt voor NSA-invloeden doordat het gebruik maakt van Microsoft-software.