Fysiotherapie heeft grote maatschappelijke waarde

13 mei 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Eerstelijns fysiotherapie bij patiënten met een chronische aandoening levert de maatschappij gemiddeld bijna €200 per patiënt op. Dat blijkt uit een MKBA van adviesbureau BMC. De grote maatschappelijke waarde is het gevolg van verminderde zorgconsumptie, hogere arbeidsproductiviteit en een betere leefomgeving voor de patiënt als zijn omgeving. 

Jaarlijks bezoeken 3 miljoen mensen ruim 6.000 fysiopraktijken verspreid door het land, waar zo’n 20.000 fysiotherapeuten werkzaam zijn. In de afgelopen jaren is de positie van fysiotherapie echter flink onder druk komen te staan. Vergoedingen zijn afgebouwd in het basispakket en beperkt tot een maximaal aantal behandelsessies in de aanvullende pakketten. Om de waarde van fysiotherapie op de (politieke) agenda te zetten besloot het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) om een maatschappelijke kosten-baten analyse (MKBA) uit te laten voeren. BMC werd ingeschakeld om het onderzoek te leiden. 

Fysiotherapie - KNGF, BMC 

Eerstelijns fysiotherapie
Het organisatieadviesbureau uit Amersfoort keek met name naar het effect van eerstelijns fysiotherapie bij patiënten die lijden aan een chronische aandoening. Het betreft onder meer problemen met het bewegingsstelsel (reumatoïde artritis en artrose, osteoporose, lage rugpijn), aandoeningen aan het hartvaatstelsel (gevolgen van een beroerte, hart- en slagaderaandoeningen), suikerziekte en aandoeningen aan de ademhalingswegen. 

De resultaten tonen aan dat fysiotherapie leidt tot forse besparingen op zorgconsumptie, voor een groot deel het gevolg van minder inzet van de tweede lijn. Er zijn onder andere minder consulten door specialisten en behandelingen in het ziekenhuis. In de eerste lijn wordt bespaard op huisartsconsulten en inzet van thuiszorg. Ook neemt het gebruik van medicatie af. Doordat patiënten die zich op de arbeidsmarkt begeven zich fitter voelen en productiever zijn profiteert de maatschappij ook van een verbeterede arbeidsproductiviteit. Samen zijn deze twee factoren goed voor een waarde van €750 per persoon. Na aftrek van de kosten van fysiotherapie zijn de baten nog bijna €200 per persoon. 

BMC - MKBA Eerstelijns Fysiotherapie - Grafiek

Wanneer het effect op de kwaliteit van leven van patiënten wordt meegerekend, dan komt de totale waarde uit op meer dan €1.800 per persoon. Niet alleen voelen patiënten zich zowel fysiek als mentaal beter, ook mensen rondom de patiënt (mantelzorgers, familie, kennissen) profiteren hiervan mee. 

Basis- en aanvullende verzekering
Volgens het KNGF bevestigt het BMC onderzoek de centrale rol die fysiotherapie speelt in de maatschappij. De brancheorganisatie voor fysiotherapeuten pleit er dan ook voor dat beleidsbepalers in de zorg en zorgverzekeraars hier recht aan doen door bijvoorbeeld patiënten een “goed verzekerde toegang” tot fysiotherapie te geven, wat neerkomt op meer aandacht voor fysiotherapie binnen de basis- en aanvullende verzekering.

Zie het rapport: ‘MKBA Eerstelijns Fysiotherapie’ voor meer informatie.