p2: Bouwprojecten sturen op tijd en geld zinloos

12 mei 2014 Consultancy.nl

Grote bouwprojecten sturen op tijd en geld werkt niet. Dit stelt Roelof van der Weg, project-management specialist bij p2. “Het gaat uiteindelijk om meer dan het eindresultaat”. 

Het projectmanagement vak binnen de bouwwereld wordt al jaren op min of meer dezelfde manier beoefend. Voor de start van een project wordt een uitgebreide business case en projectplanning ontwikkeld, waarin onder meer baten, kosten, mijlpalen en belangrijkste activiteiten worden gedocumenteerd. Op basis van deze informatie wordt door de overheid of het bedrijfsleven goedkeuring gegeven aan projecten. Maar steeds vaker blijkt de praktijk zich niet naar de bedachte plannen te gedragen, met name voor grote, complexe projecten. Zo heeft bijvoorbeeld de verbouwing van het Rijksmuseum maar liefst vijf jaar langer geduurd dan gepland en kost de Noord/Zuidlijn na oplevering minimaal €1,5 miljard meer dan geraamd. 

bouwproiecten - P2

“Grote projecten zijn helemaal niet te budgetteren. Iedere inschatting is bij een dergelijk complex project altijd een aanname,” zegt Van der Weg. Hij vervolgt: “Zodra projecten financieel of qua tijd overschreden worden dan wordt er gezocht naar een boosdoener. Te vaak wordt vergeten dat aannames geen zekerheden zijn”. In veel gevallen wordt vervolgens binnen het politieke spel van verantwoording afleggen de projectmanager als zondebok aangewezen. “Er mag best wat vaker gezegd worden dat niet alles te voorspellen valt. Het is zaak om duidelijk te blijven over de kern. Waarom is een project begonnen? Dáár gaat het om. Niet over of het binnen de lijntjes blijft,” zegt Van der Weg hierover. 

Eindresultaat
De p2 adviseur pleit ervoor dat projecten worden gestuurd op procesmatige factoren als motivatie, teamsamenstelling en betrokkenheid. Geld en tijd zijn slechts kader scheppend, aldus Van der Weg. “Sturen op geld is een middel en niet het doel. Het zou als zodanig moeten fungeren.” Het Rijksmuseum is hier een goed voorbeeld van. “Onze collectieve schaamte tijdens de bouw heeft plaats gemaakt voor nationale trots. Het sturen op tijd en geld heeft iedereen tijdens de bouw blind gemaakt voor de voortdurende betrokkenheid en motivatie om dit project te doen slagen. Dat is waar het om gaat. Niet over de overschrijding van het budget. Deze is weliswaar niet ingecalculeerd, maar het doel is behaald,” sluit Van der Weg zijn betoog af. 

Nieuws

Meer nieuws over