WagenaarHoes partners aan de slag als (in)formateurs

01 mei 2014 Consultancy.nl

Twee partners van WagenaarHoes, Harry ter Braak en Jan Willem Kradolfer, zijn begin deze maand aan de slag gegaan als (in)formateur voor nieuwe colleges. Harry ter Braak leidt als formateur de onderhandelingen in Delft om een coalitie te vormen van D66, STIP, GroenLinks, PvdA en VVD. Jan Willem Kradolfer hielp Oegstgeest als informateur met het vormgeven van het nieuwe college, zijn advies werd echter door de lokale politiek niet opgevolgd. 

Delft
Met 8 zetels is D66 sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart de grootste partij van Delft. De politieke partij wil samen met STIP, GroenLinks, PvdA en VVD een coalitie vormen. De vijf partijen hebben Harry ter Braak aangewezen als onafhankelijk formateur. Harry ter Braak is sinds 2000 werkzaam bij organisatieadviesbureau WagenaarHoes, als partner is hij verantwoordelijk voor de advisering rondom strategisch-bestuurlijke aspecten van organisaties. Daarvoor was hij onder meer werkzaam als griffier van de provincie Utrecht, gemeentesecretaris van Delft en onderzoeker bij de Universiteit van Groningen. De verwachting is dat de nieuwe wethouders begin mei worden benoemd. 

Harry ter Braak, Rene Hooijdonk, Jan Willem Kradolfer

Oegstgeest
Op 14 april werd Jan Willem Kradolfer, directeur van WagenaarHoes en in de jaren negentig actief voor de Leidse VVD, aangesteld als informateur voor Oegstgeest. Na diverse gesprekken met fractievoorzitters kwam hij medio vorige week tot het volgende advies: een coalitie bestaande uit VVD, CDA, Progressief Oegstgeest (PrO) met steunpartner Leefbaar Oegstgeest (LO). Aan het voorstel van Kradolfer is geen gehoor gegeven, met name CDA en LO konden zich niet vinden in de plannen. De leden van de partijen willen niet in één college zitten met Progressief Oegstgeest. Inmiddels is de gemeente begonnen aan de derde formatiepoging.

Tegenover het Leids Dagblad laat Kradolfer weten zich volstrekt niet gepasseerd te voelen. “Nee hoor. Mijn voorkeur met PrO was misschien wat verrassend, en de meest vergaande variant. Maar zo’n advies mag je van een informateur verwachten, als hij er een gaatje voor ziet. Ik meende, gelet op het feit dat alle partijen mikten op een akkoord op hoofdlijnen, dat die coalitie op iets meer steun in de gemeenteraad zou kunnen rekenen. Met een steunpartner vraagt wel dat de coalitie dan ruimhartig te werk gaat. Wat mij betreft was het te doen, maar uiteindelijk is het aan de fracties zelf”.

Nieuws

Meer nieuws over