PwC: Kosten EK voetbal 2020 hoger dan verwacht

29 april 2014 Consultancy.nl

De UEFA wil het EK voetbal in 2020 organiseren in 13 Europese steden. De KNVB wil bij de Europese voetbalorganisatie een bid indienen om een paar van de wedstrijden te laten spelen in Amsterdam. Eerst werd in media gesproken dat de kosten van het evenement zouden liggen tussen de €16 tot €19 miljoen, echter blijkt nu dat het hier alleen om projectkosten ging. Doordat andere kosten zoals veiligheid buiten beschouwing zijn gelaten vallen de totale kosten miljoenen hoger uit. Daarnaast is een groot deel van de verwachte opbrengsten niet te onderbouwen, concluderen PwC en Sport2B.

Het organiseren van grote sportevents leidt altijd tot veel commotie. Voorstanders roemen het belang van in de picture staan, het creëren van samenhorigheid en de lange-termijn effecten op economie en toerisme. Sceptici wijzen op de hoge kosten voor het organiseren van dergelijke events. Om inzicht te krijgen in de daadwerkelijke kosten laat de overheid regelmatig Maatschappelijke Kosten Baten Analyses (MKBA) uitvoeren, welke in het overgrote deel van de gevallen uitgevoerd wordt door externe adviseurs. Zo werd bijvoorbeeld de MKBA voor de mogelijke organisatie van de Olympische Spelen in 2028 uitgevoerd door Rebel en Arup.

EK voetbal kampioenschappen

EK 2020
In 2020 wil de UEFA het 60 jarige bestaan van het Europese kampioenschap op een speciale manier vieren door de competitie in 13 Europese landen – en net zo veel steden – af te laten spelen. Tot september hebben alle nationale bonden de tijd om een officieel bid in te dienen voor het evenement. Alle gastlanden zullen sowieso drie groepswedstrijden verzorgen en hebben de kans om host te zijn voor een achtste finale.

Ook de KNVB, de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond, wil meedingen naar een startbewijs voor het EK 2020. Daarvoor wil het de Amsterdam ArenA en de Rotterdamse Kuip naar voren schuiven als mogelijke speelsteden, waarbij de voorkeur uit gaat naar het stadion in de hoofdstad. Om de kosten en baten te bepalen voor de stad Amsterdam heeft de KNVB adviesbureaus PwC en Sport2B (second opinion) gevraagd om een MKBA uit te voeren. Hiervoor zijn ze er voor het gemak van uitgegaan dat Amsterdam alle vier de wedstrijden zal verzorgen.

Amsterdam mogelijke speelstad EK 2020

Hogere kosten, lagere baten

In eerste instantie berichtte de media over kosten van tussen de €16 tot €19 miljoen, maar nu blijkt dat het hier alleen om de ‘projectkosten’ gaat. De uiteindelijke kosten zullen vele malen hoger uitvallen, onder andere omdat de kosten voor veiligheid en politie-inzet niet zijn meegenomen in deze berichtgeving. Het prijskaartje hiervoor is geschat op €10 miljoen, wat betekent dat er in totaal zo’n €30 miljoen neergeteld zal moeten worden.

De baten zijn zover geschat op circa €55 tot €75 miljoen. Daarvan is volgens de onderzoekers €30 miljoen van directe aard – baten zoals sponsoring en kaartverkoop die met redelijke zekerheid kunnen worden ingeschat. Het resterende bedrag bestaat uit ‘indirecte baten’. De omvang hiervan is onzeker omdat ze ‘niet te onderbouwen’ of ‘niet of moeilijk te kwalificeren zijn,’ aldus PwC. Onbekend is bijvoorbeeld hoeveel voetbalfans Amsterdam bezoeken en de daaruitvloeiende omzet voor retailers en horeca gelegenheden.

Zie het rapport 'EURO 2020 Economische Impactanalyse' voor meer informatie.

Nieuws

Meer nieuws over