Roland Berger: Markt voor 3D printen neemt vlucht

28 april 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De markt voor 3-D printen gaat de komende jaren een vlucht nemen. Doordat de toepassing van 3-D printen in sectoren als de luchtvaart, de medische technologie en de auto-industrie fors gaat toenemen, gaat de markt in de komende vijf jaar meer dan verdubbelen. Dit voorspelt Roland Berger.

In de studie ‘Additive Manufacturing – A Game Changer for the Manufacturing industry?’ ondervroeg het adviesbureau experts uit verschillende sectoren – waaronder 3D-printer leveranciers, dienstverleners, ingenieursbureaus, onderzoeksinstellingen, corporate R&D afdelingen en productieafdelingen – naar de toekomst van 3-D printen. Hieruit blijkt dat 3-D printen de potentie heeft om een ‘gamechanger’ te worden binnen de productiesector.

3-D printen markt

De wereldwijde markt voor 3-D printen wordt momenteel geschat op rond de €2,2 miljard. In 2018 zal de markt naar verwachting uitkomen op €4,5 miljard en in 2023 op zelfs €7,7 miljard. Belangrijkste aanjager van de groei is het metaal segment, momenteel goed voor 10% van de markt. Deze waarde gaat echter de komende jaren flink toenemen: “Tussen nu en 2015 zal de verkoop 3D-printsystemen voor de metaalindustrie verviervoudigen,” stelt Jeroen Althoff, principal bij Roland Berger. Ondanks de snelle groei blijft de 3-D printing markt klein in vergelijking met de markt voor machine apparatuur.

Roland Berger - Global AM market

De sterke stijging in de populariteit van 3-D printen heeft volgens Roland Berger met twee factoren te maken. Ten eerste biedt 3-D printen diverse lange-termijn voordelen op ten opzichte van conventionele methoden. Zo kan bijvoorbeeld ieder product op maat gemaakt worden, kunnen producten efficiënter worden ontworpen en kunnen productieprocessen (fors) worden vereenvoudigd. Tegelijkertijd worden de twee belangrijkste obstakels van 3-D printen – hoge productiekosten en lage productievolumes – de komende jaren fors gereduceerd, met name het gevolg van nieuwe technologische ontwikkelingen en meer schaalvoordeel.

Advantages - Additive Manufacturing

Zo zijn de kosten van het 3D-printen van metaal bijvoorbeeld nu nog tot tien keer hoger dan die van conventionele productiemethoden. De komende 10 jaar dalen de kosten met 65%. “Dit komt doordat de bouwprocessen van 3D-printers op den duur efficiënter, sneller en stabieler worden,” licht Alhoff toe.

Kosten van metaal voor 3D-printen