USP: Bouw behoudt 20.000 banen door verlaagde BTW
Dankzij de tijdelijke BTW-verlaging door het kabinet van 21% naar 6% op renovatiewerk worden er in de bouw 20.000 banen behouden. Het betreft de bouw-, installatie- en groenvoorzieningssector. Dit blijkt uit onderzoek onder 952 directeuren van bouwgerelateerde bedrijven en 6.000 consumenten van het bureau USP Marketing Consultancy, uitgevoerd in opdracht van onder andere brancheorganisatie Bouwend Nederland, UNETO-VNI en hoveniersvereniging VHG.
De verlaging van de BTW in maart 2013 was bedoeld om de woningmarkt en gerelateerde bedrijven te stimuleren. In eerste instantie gold deze voor een jaar, maar is inmiddels verlengd tot 1 januari 2015. Bedrijven pleiten voor een verdere verlenging.
Helft bedrijven profiteert
Bijna de helft van de bedrijven heeft hiervan profijt gehad. 30% van de werkgevers heeft geen werknemers hoeven te ontslaan en bij 17% procent van de bedrijven zorgde de verlaging ervoor dat er minder werknemers ontslagen hoefden te worden.
In alle deelsectoren die onderzocht zijn is het succes van de BTW-verlaging zichtbaar. Zowel de bouw van woningen en kantoren, gespecialiseerde aannemers en groenvoorziening en in de installatie.
Duurzaamheid
Een bijkomend voordeel is dat woningeigenaren met een woning ouder dan twee jaar hun woningen sneller verduurzamen. Bijna een kwart van de bedrijven constateert dat er meer duurzame materialen worden gebruikt dan voor de regeling, zoals isolatiemateriaal, zonnepanelen en LED-verlichting.
Verlenging
Veel ondernemingen in de bouwsector hebben het echter nog wel zwaar. Pas in de loop van 2016 wordt verder herstel verwacht. De meeste bedrijven pleiten dan ook voor een verdere verlenging. Deze zou helpen om projecten aan te kunnen nemen, die anders niet uitgevoerd zouden kunnen worden. Met omzet en verder banenbehoud tot gevolg.
Ook het consumentenvertrouwen doet de BTW-verlaging goed. Particulieren zijn in staat hun woning en tuin te renoveren en verbouwen, maar tegelijkertijd om preventief onderhoud te kunnen plegen. Kortom: goed voor de woningmarkt en dus Nederlandse economie.