KPMG: Fors meer Chinese overnames binnen Europa

01 mei 2014 Consultancy.nl

China wordt steeds actiever in Europa, het aantal fusies en overnames door Chinese organisaties groeit hard. Afgezet tegen vier jaar geleden is de Chinese M&A activiteit binnen ons continent meer dan drie keer zo hoog. Vooral technologische bedrijven en bekende (luxe) merken zijn in trek bij de Chinezen. Dit blijkt uit onderzoek van KPMG

Meer Chinese investeringen
Vanuit het bedrijfsleven klinken steeds vaker zorgelijke geluiden. Bij organisaties bestaat de angst dat Chinezen met hun groeiende investeringen essentiële sleutelposities overnemen die de concurrentie-positie van Europese bedrijven in gevaar kunnen brengen. Begrijpelijk, aangezien de Chinese investeringen in Europa fors toenemen. Wouter van de Bunt, hoofd van de fusie- en overnametak van KPMG Advisory, verwacht dat in 2015 er meer Chinese organisaties in Europa investeren dan Europese organisaties in China. 

Fors meer Chinese overnames binnen Europa

Volgens Van de Bunt zijn er drie redenen voor die sterke groei in Chinese overnameactiviteit. Ten eerste, Chinese organisaties willen groeien en daarvoor moeten ze hun horizon ook naar het buitenland verbreden. Ook willen Chinese bedrijven investeren in technologie die in China ontbreekt. Tenslotte is het luxe segment in bijvoorbeeld de sectoren kleding en auto’s razend populair onder Chinese bedrijven en investeerders. 

Nieuws