Fiscus voor de rechter om te hoge vermogensbelasting

31 maart 2014 Consultancy.nl

De belasting die spaarders moeten betalen op hun vermogen (vermogensbelasting) moet op de schop. Door de lage rentes die spaarders ontvangen van banken betalen honderdduizenden Nederlanders (veel) meer belasting over hun spaarcenten dan ze kunnen verdienen. Onredelijk en onrechtvaardig, stelt Grant Thornton. Het accountants- en adviesbureau heeft daarom besloten om samen met de Bond voor Belastingbetalers de fiscus voor de rechter te slepen.

Sinds begin 2001 is de zogeheten ‘Vermogensrendementsheffing’ in box 3 van kracht. De wet gaat uit van een rendement van 4% over het vermogen, en belast dit tegen 30%. Uiteindelijk wordt dus 1,2% (30% van 4%) geheven over het vermogen per 1 januari van het betreffende belastingjaar.

Vermogensbelasting

Cijfers van de afgelopen jaren tonen aan dat in de praktijk een rendement van 4 procent op spaargeld voor vrijwel niemand is weggelegd. Rentes op spaarrekeningen liggen tussen de 1% en 2%, en alleen als geld voor meer dan 5 jaar wordt vastgezet kan er eventueel aanspraak worden gemaakt op rentes van rond de 3%. Toch blijft de Belastingdienst al jaren doen alsof spaarders hun vermogen jaarlijks met minimaal 4% zien groeien. Het gevolg:  een grote groep spaarders – volgens schattingen honderdduizenden – zien daardoor hun spaarpot elk jaar een beetje dalen.

Volgens Cor Overduin, fiscalist bij adviesbureau Grant Thornton, is het hoog tijd dat de fiscus de vermogensbelasting in lijn brengt met de realiteit. “Veel klanten krijgen bij grote banken tegenwoordig namelijk niet meer dan 1,1% rente op een normale spaarrekening. Omgerekend wordt de ontvangen rente dus met meer dan 100% belast! Je krijgt minder dan dat je uiteindelijk aan de Belastingdienst afdraagt! Deze belastingheffing komt daarmee in feite neer op onteigening, de belasting ligt immers hoger dan de rente-inkomsten” aldus de adviseur tegenover De Telegraaf.nl.

Cor Overduin - Grant Thornton

Ook Jurgen de Vries van de Bond van Belastingbetalers is van mening dat de zware belastingdruk tegen alle redelijkheid en rechtvaardigheid indruist. “De overheid heft een inkomstenbelasting die erop neerkomt dat je werkelijke rente volledig wordt wegbelast en je zelfs moet interen op je spaargeld. Dan hebben we het nog niet eens over de inflatie die je spaargeld verder uitholt”.

Procedure

Grant Thornton en de Bond van Belastingbetalers hebben naar aanleiding hiervan besloten om de fiscus voor de rechter te slepen. Naar verwachting komt het kabinet niet voor de zomer met een reactie.

Nieuws

Meer nieuws over