Elsevier & Deloitte: 9 gezondste Nederlandse gemeenten

13 maart 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen heeft Deloitte de financiële huishouding van meer dan 400 gemeenten onder de loep genomen. Belangrijkste conclusie: de financiële positie van gemeenten is in de afgelopen jaren over de hele linie genomen verslechterd, met name als gevolg van (forse) verliezen op grondexploitaties. Uitzonderingen zijn er ook. Aan de hand van een duurzaam beleid wisten diverse gemeenten de dans te ontspringen – negen gemeenten staan er zelfs zeer goed voor en morgen zich het beste jongetje van de klas noemen.

In opdracht van Elsevier analyseerde het accountants- en adviesbureau de financiële verslagen (vanaf 2009) van ruim 400 gemeenten. Meer dan 10 financiële factoren zijn onderzocht, waaronder eigen vermogen, nettoschuld, woonlasten en grondinvesteringen.

Kiezen voor een gezonde gemeente

Keuzes maken noodzakelijk

Uit de doorlichting komen een aantal schrijnende trends naar voren. Zo blijkt dat gemiddeld genomen het eigen vermogen (reserves) van de gemeenten is afgenomen. Tegelijkertijd zijn de schulden van de gemeenten over het algemeen toegenomen. Bij elkaar opgeteld levert het geen rooskleurig beeld op. Sterker nog, met het oog op de naderende decentralisaties waarschuwt Deloitte zelfs voor een verdere verslechtering van de financiële positie. Het devies: duidelijke keuzes maken voor de toekomst op het gebied van jeugd, werk en zorg.

Koplopers

Toch hoeven niet alle gemeenten zich zorgen te maken. Tegen de stroom in staan negen gemeenten er zelfs zeer goed voor, aldus de onderzoekers. Het betreft Asten, Beesel, Ermelo, Huizen, Leusden, Maasgouw, Nederweert, Putten en Scherpenzeel. Zij hebben geen schuld, veel reserve en lage lasten.

9-gezondste-Nederlandse-gemeenten

Gemeenten die volgens zich volgens Deloitte het meeste zorgen moeten maken op financieel vlak zijn Bodegraven-Reeuwijk, Gemert-Bakel, Gouda, Haren, Hendrik-Ido-Ambacht, Leek, Nuenen (inclusief Gerwen en Nederwetten), Vlaardingen en Vlissingen.

9 minst gezondste Nederlandse gemeenten

De volledige resultaten worden geplaatst in de komende editie van Elsevier (zaterdag 15 maart).