Consultant mag aandelenverlies niet opgeven bij fiscus

06 maart 2014 Consultancy.nl

Een consultant mag het verlies uit beleggingen niet toerekenen aan de zaak, met als gevolg dat het ook niet financieel ten laste kan vallen aan het resultaat van de onderneming. Tot deze uitspraak kwam het gerechtshof in Amsterdam onlangs, na een zaak van een vrouwelijke interim manager.

In 2007 leidde een vrouwelijke adviseur haar eigen adviesbureau op het gebied van management consulting en financial advisory. Naast haar advieswerkzaamheden handelde ze ook in AEX-opties. Nadat ze fors verlies maakte op de aandelen (zo’n €50.000) besloot ze om die op te geven als een zakelijke uitgave van haar consultancy-onderneming. De belastingdienst ging niet akkoord met de kostenpost en tekende protest aan.

Aandelenverlies

Onlangs volgde het Amsterdamse Hof het advies van de waarnemend inspecteur en oordeelde dat beleggen niet tot de normale bedrijfsactiviteiten van het bedrijf hoort. Ook vond het hof dat er van dergelijke risicovolle beleggingen niet zeker verwacht kan worden dat deze weer terug vloeien in het bedrijf. Overigens werd, naast het verlies van €50,000, ook een winst van €14.385 die de adviseur met handel in opties had behaald, niet meegenomen in de berekening van de belastingaanslag.

Nieuws

Meer nieuws over