Berenschot: Angstcultuur onder ambtenaren in Tynaarlo

13 februari 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel

Binnen de gemeente Tynaarlo (Drente) is sprake van een “negatieve cultuur”, het management functioneert niet en er is geen vertrouwen onder ambtenaren. Dit blijkt uit een adviesrapport van adviesbureau Berenschot na een onderzoek naar de cultuur binnen de gemeente. Als gevolg van de bevindingen heft gemeentesecrataris Jan van Muijen besloten om per direct te vertrekken.

Vorig jaar was er al veel ophef binnen de gemeente Tynaarlo naar aanleiding van de affaire Heijerman. Topambtenaar Henk Heijerman werd in oktober vorig jaar geschorst naar aanleiding van beschuldigingen van de gemeente. Heijerman zou zijn verantwoordelijkheden verzuimd hebben en niet correct hebben gehandeld. Na onderzoeken bleek dat de schorsing van Heijerman onterecht was geweest en daarop werd hij alsnog eervol ontslagen.

Berenschot - Gemeente Tynaarlo

Angstcultuur
Tijdens en vanwege de affaire bleek het vertrouwen binnen de gemeente geschaad en zou er sprake zijn van ruzies. Het gevolg van de hele affaire was dat de destijds zittende burgemeester Frank van Zuilen zich ziek meldde en aangaf niet meer op het gemeentehuis te willen terugkeren. Dagblad van het Noorden sprak zelfs van een ontstane “angstcultuur” binnen de gemeente Tynaarlo. De waarnemend burgemeester, Piet Adema kreeg van de gemeenteraad daarop het verzoek om een onderzoek te laten instellen naar de cultuur in het gemeentehuis. De opdracht werd gegund aan het Utrechtse organisatieadviesbureau Berenschot. Na maanden van interviews en onderzoek werden de resultaten afgelopen dinsdag gepresenteerd.

Geen vertrouwen
Berenschot stelt in het rapport onder meer dat het management binnen de gemeente niet functioneert, er geen vertrouwen is onder de ambtenaren en een negatieve cultuur heerst. Zo zouden de ambtenaren bijvoorbeeld nauwelijks meer met elkaar willen praten. Ook blijkt dat een deel (40%) van de ambtenaren binnen de gemeente ontevreden is over gemeentesecretaris Jan van Muijen. Het advies aan Van Muijen: vertrekken, iets wat niet heel lang na openbaring van het rapport ook een feit werd.

Verbetering
Waarnemend burgemeester Adema gaf in reactie op het rapport aan de verhoudingen binnen de gemeente Tynaarlo behoorlijk hersteld moeten worden. Er is volgens hem al heel lang sprake van een negatieve cultuur. Met het wegsturen van de gemeentesecretaris zijn de perikelen niet zomaar voorbij, meent Adema. De burgemeester concludeert dat iedereen binnen de gemeente ook kritisch naar zijn eigen functioneren moet kijken.