Dynamisch reisbord van NS, ProRail en CGI wint prijs

06 februari 2014 Consultancy.nl 1 min. leestijd

Een reisbord met dynamische instapinformatie van NS en ProRail heeft afgelopen dinsdag de Rotterdam Designprijs 2013 in de wacht gesleept. Het concept werd mede-ontwikkeld door design bureaus Edenspiekermann en STBY, de technische realisatie lag grotendeels in handen van CGI.

Op het intelligente elektronisch bord op het perron kunnen reizigers zien waar er plek is in de 1e of 2e klas, waar ruimte is voor een fiets, of waar de stiltezone zit. Door middel van infrarood sensoren in de deuren worden de reizigers per coupe geteld en deze informatie wordt naar het electronische bord doorgestuurd om zo de reizigers te informeren. De techniek die dit mogelijk maakt werd voorzien door IT-consultancybureau CGI.

CGI - Designprijs Rotterdam

Wensen

De implementatie van het reisbord betekent de toetreding tot een nieuw tijdperk, waarin het gedrag van passagiers en materieel gemakkelijk kan worden getrackt. Op deze manier kan er razendsnel en efficiënt ingespeeld worden op de wensen en klachten van beide partijen.

Versterking van twee werelden

De vakjury was lovend over de combinatie van ‘een fysieke oplossing en digitale informatie’, dat laat zien ‘hoe mooi de werelden van design en informatietechnologie elkaar kunnen versterken’.

iNStApp

Al eerder ontwikkelde de NS en ProRail in samenwerking met CGI de iNStApp: een walsysteem dat alle informatie over treinstellen verzamelt en weergeeft in een app waarmee reizigers op de hoogte worden gesteld van de status van hun trein.

Gerelateerd nieuws:

- CGI vertelt NS treinreizigers waar ze kunnen zitten
- CGI helpt NS met real-time zitplaatsinformatie app