IBM gebruikt Nederland jarenlang als belastingparadijs

05 februari 2014 Consultancy.nl 1 min. leestijd

De wereldwijde technologie en consultingreus IBM heeft middels een Nederlandse dochteronderneming jarenlang op slinkse wijze belastingvoordeel weten te halen. Onlangs bereikte de New Yorkse multinational de laagste belastingsdruk in twintig jaar, aldus Bloomberg.

In 1999 maakte IBM voor het eerst kennis met de Nederlandse belastingwetten. In Nederland kreeg het een dochteronderneming in handen, die als holding fungeerde voor meer dan veertig IBM-bedrijven wereldwijd. De afgelopen jaren groeide IBM met 430.000 werknemers uit tot een speler van wereldformaat.

IBM Nederland

Personeelsbestand

In Nederland voltrok zich echter een opmerkelijke groei in het personeelsbestand van het Amerikaanse IT-dienstverlener en adviesbureau. Zo kende de Nederlandse dochter in 2008 nog maar drie werknemers, terwijl dat aantal eind 2012 (het laatste jaar waarvan de cijfers al beschikbaar zijn) inmiddels was opgelopen tot maar liefst 205.000. Bloomberg onthulde dat daarvan slechts 2% daadwerkelijk in Nederland werkt.

Belastingparadijs

Door de voordelige belastingwetgeving in Nederland wist IBM t/‎m 2012 circa $44,4 miljard te besparen. Doordat het Amerikaanse consultancybureau geldt als de op zes na grootste belastingafdrager van alle bedrijven in de Verenigde Staten, liep de Amerikaanse belastingdienst forse inkomsten mis. Als gevolg kende het moederbedrijf in twaalf van de afgelopen veertien jaar een dalende belastingafdracht.

Politieke bemoeienis

Het Amerikaanse Congres en Britse Parlement hebben zich het afgelopen jaar reeds bemoeid met de belastingpraktijken van verschillende bedrijven. Niet alleen de gedragingen van IBM worden onder de loep genomen, ook Apple, Google en Amazon.com zijn onder druk komen te staan door soortgelijke offshore belastingstrategieën.