EY: Huizenzeepbel dreigt weer in metropool Londen

04 februari 2014 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Na jaren van financiële misère binnen de vastgoedmarkt, lijkt het erop dat de markt in het Verenigd Koninkrijk weer snel aantrekt. De meeste economische indicatoren laten tekenen van economisch herstel zien, waarbij de UK zelfs een van de beste economische resultaten binnen Europa laat zien. Echter, de opleving heeft ook een negatieve kant: Volgens accountants- en adviesorganisatie EY stijgen de huizenprijzen de komende jaren sterk, met name in de metropool Londen, waardoor een nieuwe huizenzeepbel dreigt.

Prijsdalingen voorbij
Na jaren van hoge prijsstijgingen (+10% YOY) kreeg de Britse vastgoedmarkt zware klappen tijdens de crisisjaren. Op het hoogtepunt van de crisis, medio 2009, lagen de prijzen zelfs meer dan 15% lager ten opzichte van het voorgaande jaar. Na een kortstondig herstel in 2010 ging het in 2011 en 2012 weer mis – alhoewel de mate van de prijsdaling minder was, tot zo’n 5%. Inmiddels is het herstel in volle gang en gaan de prijsstijgingen weer richting de tien procent.

UK House Prices

Enorme prijsstijging in Londen

De prijzen lagen 5,4% hoger in de UK in november, vergeleken met een jaar eerder, maar stegen met meer dan het dubbele daarvan – 11,6% – in Londen. Voor de langere termijn voorziet EY een ‘boom’ in Londen: gemiddelde vastgoedprijzen in de hoofdstad zullen tegen 2018 rond de £600,000 bedragen, 3,3 keer zoveel als de prijzen in het Noord-Oosten van Engeland.

Superrijken

Maar waar komen deze prijsstijgingen vandaan? De Britse denktank Civitas stelt dat de UK vastgoedmarkt gebruikt wordt als een investeringsinstrument door de wereldwijde superrijken. Honderdduizenden jongere bewoners worden hierdoor qua prijs van de markt verdreven, met huren die steeds meer oplopen en vreten aan het salaris van deze groep. “Londen is een van de meest attractieve vastgoedmarkten voor internationale investeerders wereldwijd. En dat terwijl er in Londen een beschikbaarheidscrisis heerst, die enorme gevolgen heeft voor jongere mensen en de minderbedeelden” aldus Civitas.

City of London

Huizenzeepbel

Andrew Goodwin, senior economisch adviseur aan de EY ITEM Club, waarschuwt voor de gevolgen van een nieuwe zeepbel. “Huizenprijzen in bijna het hele land blijven nog voldoende onder de pre-crisis pieken en er lijkt weinig gevaar te zijn voor een nieuwe huizenzeepbel. “Maar Londen, dat lijdt onder een combinatie van sterke vraag en een aanbodtekort, baart ons steeds vaker zorgen.

Buitenlandse investeringen beperken

EY concludeert bovendien dat grote transacties binnen de vastgoedmarkt, met name in hartje Londen, worden gedomineerd door buitenlandse investeerders. Het adviesbureau adviseert om overzeese kopers van Londen’s vastgoed in te perken. Niet-inwoners van de UK zouden alleen vastgoedobjekten in Londen moeten mogen aanschaffen als de investering tevens zou leiden tot een stijging van het aanbod van huizen. Het idee is niet nieuw – lijkt veel op soortgelijke systemen in bijvoorbeeld Australië, Zwitserland en Singapore. Daar mogen niet-inwoners geen bestaand huis kopen, maar zouden ze alleen een niet bezet onderkomen mogen kopen, zolang ze daarmee de autoriteiten kunnen overtuigen dat daarmee het huizenaanbod is gestegen.