Berenschot: Ook gemeenten snijden fors in cultuur

03 februari 2014 Consultancy.nl 1 min. leestijd

Culturele instellingen krijgen het de komende jaren nog zwaarder dan verwacht. Volgens een onderzoek van adviesbureau Berenschot gaan gemeenten vanaf volgend jaar zo’n €250 miljoen minder aan cultuur uitgeven. Omdat het Rijk ook al een kwart miljoen wil korten, gaat de sector er vergeleken met 2011 zo'n €500 miljoen op achteruit.

Organisatieadviesbureau Berenschot ondervroeg ambtenaren en wethouders van 65 gemeenten naar het verwachte cultuurbeleid na de gemeenteraadsverkiezingen van maart.

In 2011 spendeerde het Rijk bijna €1 miljard aan cultuur. In 2015 krimpt het overheidsbudget naar verwachting naar €740 miljoen. Gemeenten trokken in 2011 nog bijna €2 miljard uit, volgens het Berenschot onderzoek zijn gemeenten van plan om gezamenlijk ook zo’n kwart miljard te bezuinigen.

Gemeenten bezuinigen op Cultuur

Hierbovenop komt het feit dat culturele instellingen als gevolg van de decentralisaties te maken krijgen met hogere lasten. Toch verwacht de helft van de gemeenten niet extra te bezuinigen op kunst en cultuur dan de 9%, die eerder werd uitgevoerd in de periode 2011-2013. De andere helft verwacht wel bezuinigen: tot wel 20% extra.

Gemeentelijke verschillen
Wat betreft bezuinigingen steken Rotterdam en Delft er met kop en schouders bovenuit. Beide gemeenten bekorten ook na 2014 zo’n 30%, vanaf 2011 genomen. Daartegenover staan bijvoorbeeld Leiden en Utrecht, die nauwelijks bezuinigingen doorvoeren.